El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Gure Esku Dago’ commemorarà l’1-O amb un acte de “dimensió internacional” a Guernica
  • CA

 

 

Gure Esku Dago (“És a les nostres mans”) -el moviment basc més semblant a l’Assemblea Nacional Catalana- commemorarà l’1 d’Octubre amb un acte a Guernica “de dimensió internacional, en defensa de la democràcia i en solidaritat amb Catalunya, amb les persones preses, exiliades i repressaliats, i amb els seus familiars”. L’acte serà fruit de la col·laboració entre Gure Esku Dago, l’Ajuntament de Guernica i agents socials de la localitat, i tindrà lloc el dissabte 29 de setembre. Segons ha explicat l’entitat aquest dimarts, en les properes setmanes es començarà a realitzar “una obra col·lectiva entre les tres entitats i veïns de Guernica que culminarà el dia 29, en aquest mateix lloc, amb un esdeveniment multitudinari de caràcter artístic i polític molt especial, que pretén reunir a Guernica una representació dels agents polítics i socials d’Euskal Herria i Catalunya”. L’objectiu és “projectar internacionalment, d’una manera visual i impactant, tant la reivindicació del dret a decidir, com la dimensió política del referèndum de l’1 d’octubre”.

  

 

 

‘Gure Esku Dago’ ha explicat que el 29 de setembre difondran “un missatge al món a favor de la llibertat dels pobles per decidir el seu futur, des d’un lloc simbòlic, Guernica, símbol de la llibertat del poble basc”. I que es farà “d’una forma especial i creativa”, que encara no han detallat. “Avui volem convidar a tota la ciutadania d’Euskal Herria a participar en aquest especial i històric acte. L’any passat vam omplir els carrers de Bilbao per enviar abraçades de solidaritat a Catalunya i aquest any ens reunirem a Guernica per enviar un missatge tant a Catalunya com al món sencer: llibertat és decidir“, sentencia l’entitat.

  

 

 

A més, argumenta que l’1-O és “un dia que ha quedat gravat en la nostra memòria”, bàsicament per dos motius: “Per la determinació, el civisme, l’apoderament i l’actitud pacífica i democràtica de la ciutadania catalana; i per la resposta violenta i repressiva de l’estat espanyol contra les persones que volien votar i decidir el seu futur”. Per això, Gure Esku Dago creu que “és moment de reivindicar el referèndum del passat 1 d’octubre i de ressaltar i posar en valor la dignitat del poble català, un poble amb ànsies de llibertat, pau i democràcia”. Alhora, creuen que “és moment de subratllar la necessitat d’habilitar eines i vies democràtiques per donar cabuda a les aspiracions polítiques de la ciutadania. Ja sigui catalana, escocesa o basca”.

  

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa