El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El guàrdia civil de la bandera inventada, derrotat per Òmnium
  • CA

El titular del jutjat de primera instància número 57 de Barcelona ha desestimat la demanda que un guàrdia civil havia presentat contra Òmnium Cultural pel vídeo satíric que l’entitat va fer quan l’agent va declarar al judici del Procés que havia vist “banderes d’Òmnium” en les protestes del 20-S. L’entitat no té cap bandera, de manera que l’agent se la va inventar i a l’hora de descriure-la no se’n va sortir. A més a més, el guàrdia civil, que demanava 10.000 euros per vulneració del dret a la pròpia imatge, haurà de pagar les costes del judici, celebrat la setmana passada.

La declaració pretenia indicar que Òmnium havia tingut una actitud proactiva i organitativa en les protestes espontànies del 20 de setembre del 2017, durant l’operació policial en què es van escorcollar diverses dependències del Govern on la Guàrdia Civil sospitava que s’hi preparava el referèndum de l’1-O. El president de l’entitat, Jordi Cuixart, estava acusat de sedició, per la qual va ser efectivament condemnat, en aquell judici. Per això, amb la voluntat de demostrar que les paraules de l’agent tenien poca validesa, l’advocada de Cuixart va demanar-li que descrivís la suposada bandera. I va fracassar. Va ser després que es fer el vídeo satíric. Com que al final del vídeo es demanava a la gent que es fes sòcia de l’entitat, el guàrdia civil s’hi va agafar per presentar la demanda. A mès, va al·legar que tenia por que algun delinqüent el reconegués per la veu, ja que en el judici la seva imatge estava preservada i en el vídeo només se’l sentia però no se’l veia.

La jutgessa, però, considera que no hi va haver vulneració del dret a la pròpia imatge perquè el vídeo d’Òmnium s’empara en el dret a la llibertat d’expressió. També rebat l’argument del demandant segons el qual l’entitat perseguia una “finalitat comercial” perquè al final s’hi afegia la cua “fes-te’n soci”. La magistrada recorda que Òmnium és “una entitat sense ànim de lucre” i apunta que ni tan sols s’ha acreditat que aquell vídeo provoqués efectivament un increment de socis. A més, el “fes-te’n soci” era un eslògan que durant mesos apareixia al final de la majoria de vídeos i missatges a la xarxa de l’entitat, per la qual cosa la jutgessa destaca que ni tan sols va ser creat ad hoc per a aquest episodi del guàrdia civil ofès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa