El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gösta Beutin (diputat del Bundestag): “Si Alemanya extradeix Puigdemont, serà còmplice de la repressió”
  • CA
Lorenz Gösta Beutin, diputat al Bundestag pel partit Die Linke, l'esquerra alemanya que dóna suport al president Puigdmeont
Lorenz Gösta Beutin, diputat al Bundestag pel partit Die Linke | youtube
 

La detenció del president Puigdemont ha sacsejat la societat alemanya. El país ha d’extradir el president, sabent que acabaria empresonat acusat de delictes molt greus i d’una violència inexistent, o per contra ha de protegir el dret a defensar democràticament idees polítiques. La premsa ja s’ha posicionat majoritàriament a favor del president català, i fins i tot demanen que se li concedeixi asil polític. I recorden, alguns, que Alemanya ja va entregar un president elegit democràticament l’any 1940 i que va acabar afusellat. Espanya ha passat una patata calenta a Alemanya i ha internacionalitzat definitivament el conflicte. El Món en parla amb el diputat del Bundestag Lorenz Gösta Beutin, historiador de formació i representant del partit Die Linke, fundat el 2007 I que representa l’esquerra socialista democràtica, amb 69 dels 701 diputats. Té representació a tots els parlaments regionals, amb especial força a l’est del país, i de fet governa a l’estat de Turingia.  

 

Senyor Beutin, emplaça l’independentisme a confiar en la justícia alemanya?

A Alemanya hi ha la separació legislativa i executiva. El poder judicial alemany de vegades ha decidit de manera diferent del que esperava la política i no ha passat res. D’entrada, la jutge de Neumünster va dir que, després de ponderar les circumstàncies, una extradició “es podria considerar inacceptable”. Això és tot un resplendor d’esperança, una prova que la justícia alemanya no es deixa contaminar per interessos polítics d’uns o altres.

 

Quina és la percepció social i política sobre la causa catalana a Alemanya, després que la detenció del president en el seu territori hagi introduït forçosament aquest debat?

Els alemanys som molt conscients que la situació a Catalunya empitjora ràpidametn, i les protestes als carrers de Catalunya són del tot comprensibles. Per comptes de desactivar el conflicte o destensar-lo, l’arrest del president dels catlaans ha contribuït a una escalada de tensió, que lògicament és percebuda a la nostra societat i observada amb preocupació. 

 

Com podria afectar a la imatge d’Alemanya una extradició de Carles Puigdemont, que comportaria que pugui ser empresonat per més de dues dècades?

Segurament Alemanya continuarà sent percebuda com un estat democràtic. Però es convertiria en la còmplice del govern espanyol, que busca resoldre un conflicte polític a través de la repressió. Això faria que Alemanya fos part del conflicte i, per tant, estaria perjudicant de forma activa que hi hagi una solució política. 

 

El govern alemany insisteix que el cas català és un afer intern que s’ha de resoldre amb la Constitució espanyola. Entén vostè aquesta afirmació com l’avantsala d’una extradició? 

Des del moment en què Puigdemont s’instal·la a Bèlgica com a exiliat, la situació a Catalunya ja no pot ser considerada com un assumpte purament intern. Die Linke hem exigit que Alemanya i la UE intervinguin en el conflicte fent de mediadores, i ara és el moment de prendre partit en el conflicte. Alemanya ha d’alliberar el president Puigdemont i pressionar Espanya perquè negociï amb Catalunya i hi hagi una solució democràtica. 

 

Hi ha alguna possibilitat que Alemanya concedeixi l’asil polític al president, tenint en compte que això significaria posar en evidència la justícia d’un soci a la UE?

Al meu entendre, això dependrà de la pressió que puguin fer persones, partits polítics i mitjans de comunicació que demanen l’alliberament del president. No és fàcil, però és possible, seria fer política a favor del diàleg i les solucions polítiques i no judicials. 

Lorenz Gösta Beutin, diputat al Bundestag pel partit Die Linke, davant de la presó on hi ha el president Puigdemont
Lorenz Gösta Beutin, diputat al Bundestag pel partit Die Linke, davant de la presó on hi ha el president Puigdemont | Twitter

 

Posem-nos en l’escenari que Alemanya extradeix Puigdemont, i Bèlgica, Escòcia i Suïssa no ho fan amb altres exiliats. Això podria danyar la imatge d’Alemanya com a país democràtic?

Almenys això demostraria que Alemanya no és neutral en aquest conflicte. Sembla que la cancellera Merkel i el ministre de l’Interior, Seehofer, han donat el seu consentiment a la detenció del senyor Puigdemont, segons consta en informes que ha difòs la ràdio alemanya. Això, en cas de confirmar-se, seria molt preocupant. 

 

Hi ha alguna acció que seu partit polític pugui fer per pressionar alBundestag o a qualsevol altra institució en aquest sentit?

Hem participat en les protestes i hem expressat el nostre rebuig, però també hem sol·licitat una reunió especial del Comitè d’Afers Exteriors i el Comitè Jurídic pe tractar aquesta situació. La idea és augmentar la pressió per a l’alliberament i contra l’extradició. 

 

Quines són les condicions de la presó on està custodiat el president Puigdemont?

És una presó, això és evident. Però al meu entendre, hi ha un tracte digne i el senyor Puigdemont està bé en aquestes circumstàncies.

 

Veu possible que Angela Merkel i Mariano Rajoy hagin acordat la detenció i l’extradició del president Puigdemont?

Aquest acord seria il·legal, ja que l’extradició a Espanya només es pot ordenar legalment per un tribunal ordinari.

 

Creu que Puigdemont podria ser extradit pel delicte de rebel·lió o el seu equivalent, el d’alta traïció?

A la legislació alemanya aquest delicte no existeix. Pel que fa a l’alta traïció, que és punible segons la llei alemanya, implica l’ús o l’amenaça per la força com a element central. No obstant això, el moviment independentista català s’ha mantingut pacíficament sempre. Jo crec en la justícia alemanya, i en base a la realitat, no hi ha motius per convalidar aquest delicte. Seria il·legal fer-ho. 

 

Des del seu punt de vista, Puigdemont és un pres polític?

En el seu nucli, es tracta d’un conflicte polític que fa anys que dura, i en aquest sentit, és evident que és un pres polític. 

 

Alemanya té l’oportunitat d’acabar provocant una negociació entre Espanya i Catalunya que culmini amb un referèndum vinculant?

Tenim el poder de protestar i pressionar junts perquè aquest conflicte es pugui resoldre políticament, a les urnes. Però em temo que és evident que el govern federal no vol utilitzar la seva influència sobre el govern espanyol per inervenir en el conflicte. 

 

Esperava una resposta tan repressiva per part d’Espanya davant d’un clam pacífic i amb majoria parlamentària?

Honestament, no pensava que Espanya respongués així. Ara estem en una situació en què es necessita urgentment que els dos bàndols conversin sense condicions prèvies.

 

Els jutges espanyols diuen que el moviment independentista és violent. La societat alemanya té la mateixa sensació al respecte?

La discussió es percep de forma diferent. La detenció ha sorprès la societat, perquè la majoria pensaven que era un conflicte polític i no judicial. Certament, alguns incidents no poden servir per criminalitzar un moviment totalment pacífic durant anys.

 

Creu que les Nacions Unides i el Tribunal Europeu de Drets Humans són la principal via de salvació de l’independentisme?

Les Nacions Unides tenen moltes eines de gestió de conflictes i eines de resolució de conflictes, com ara la Unitat de Suport a la Mediació del Departament d’Afers Polítics de les Nacions Unides. No obstant això, ambdues parts han d’acceptar que volen resoldre el conflicte i trobar una solució amb la qual tothom pugui viure. I el Tribunal Europeu de Drets Humans és una via per reforçar els drets de les persones, de manera que és una via molt important. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa