Granados (PSC): "No és el moment de qüestionar la monarquia amb un referèndum"

La portaveu del PSC al Parlament reclama al Govern "posar-se d'acord" i proposar una data per a la taula de diàleg

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha afirmat que "no és el moment de qüestionar l'arquitectura institucional" amb un referèndum sobre la monarquia i ha reafirmat el suport dels socialistes al pacte constitucional de 1978. En una entrevista d'Europa Press, ha instat a no barrejar els presumptes fets delictius de Joan Carles I amb el model d'Estat: "En aquests moments no ens plantegem un debat sobre la forma d'Estat".

"No és el moment de qüestionar l'arquitectura institucional perquè nosaltres ens reafirmem en el pacte constitucional del 78. Creiem que és el que ha portat els millors anys, les millors dècades i prosperitat al nostre país", ha argumentat. Considera també que, en un moment en què Espanya està afectada per la crisi sanitària del coronavirus i les seves conseqüències econòmiques i socials, la prioritat és afrontar-les enlloc de qüestionar un Cap de l'Estat: "L'últim que ara ens interessaria és obrir un altre debat sobre la forma d'Estat".

SENSE IMPUNITAT

No obstant això, la socialista ha advertit que la marxa del rei emèrit ha fet que la credibilitat de les institucions estigui en joc, per la qual cosa ha defensat que "no pot haver-hi cap espai per a la impunitat". "La democràcia a Espanya està funcionant: la premsa està informant, la justícia està actuant, i la Casa Reial està marcant les distàncies que toquen en aquests moments amb el rei emèrit", i ha afegit que el Joan Carles s'ha posat a la disposició de la justícia.

Així mateix, ha rebutjat valorar que el govern espanyol hagi pogut negociar amb la Casa Reial la marxa de Joan Carles I: "L'ex-cap de l'Estat no té cap causa encara pendent i, com va dir el president Sánchez: els despatxos entre el Rei i el president del govern són discrets".

TAULA DE DIÀLEG

Granados ha culpat JxCat i ERC que la taula de diàleg sobre el conflicte català no s'hagi reunit al juliol i ha alertat que "hi ha confusió entre els mateixos socis del Govern" "Ells mateixos no es posen d'acord. Jo el que els recomanaria és que aquell mediador que volien per a la taula entre governs el contractin i que intervinguin entre ells mateixos, perquè jo crec que que ells no tenen clar tampoc quins són els objectius que volen plantejar", ha ironitzat.

Ha assegurat que el govern espanyol està disposat a reprendre la taula quan sigui, i que són els dos socis del Govern català els qui han d'acordar si també ho volen: "És una taula de negociació entre els dos governs i per part del Govern estatal hi ha total disponibilitat. Ara del que es tracta és que el Govern (català) vulgui i sàpiga en quines condicions vol reunir-se".

 

En aquest sentit, ha advertit que JxCat i ERC han de "posar-se d'acord" per fer una nova convocatòria i proposar una data al govern espanyol amb la intenció de reprendre la taula.

PRESOS DE L'1-O

Preguntada per la proposta dels comuns per reformar el delicte de sedició amb l'objectiu d'alliberar els presos polítics, ha assegurat que era una mesura que ja "estava prevista" en el pacte de coalició entre PSOE i Unides Podem, i ha advocat pel treball tècnic entre ministres i socis de govern espanyol. "Els qui són a la presó hi són per un judici i uns fets provats, i això té una via, que és la situació penitenciària. Una altra cosa és el conflicte o la relació entre governs: aquí tenim molts camins i molta feina per fer. Per tant, és necessari tenir bon enteniment i col·laboració", ha defensat.

 

Comentaris