El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern rega els sanitaris amb 140 milions d’euros
  • CA

El Govern ha anunciat aquest dimecres que destinarà 140 milions d’euros del pressupost a reconèixer els sanitaris que han treballat a primera línia contra la Covid-19 amb una “gratificació extraordinària”, ha explicat el vicepresident, Pere Aragonès, en una compareixença al Departament de Salut. El vicepresident ha subratllat que és “un primer pas d’un canvi de paradigma” i que “no és en cap cas un punt d’arribada”.

Aragonès ha dit que es vol “reconèixer de forma extraordinària els sanitaris que han treballat” contra el virus i ha remarcat que ara “cal passar dels aplaudiments als reconeixements en forma de recursos per seguir millorant el sistema sanitari del país, en els propers mesos i anys”.

Alba Vergés ha dit que la paga extraordinària “no suplirà l’impacte viscut” pels professionals però vol enviar un missatge que s’està al costat dels professionals i es valora “el sobreesforç”.La gratificació se sumarà a la nòmina d’agost del personal que hagi treballat entre l’1 de març i el 31 de maig, presencialment o telemàtica, ha dit Vergés. També la rebran les persones que hagin estat de baixa per la Covid-19.

De 1.350 a 350 euros

Els diners es repartiran tenint en compte les categories professionals, el percentatge de presencialitat i el grau d’exposició a la Covid-19. Vergés ha advertit que “hi ha llindars” i el plus pot anar dels 1.350 euros màxims als 350, “depenent de la presencialitat”. El personal de residències rebrà 900 euros.

La consellera ha dit que aquesta gratificació és semblant a la que han fet a França o Bèlgica. Vergés ha avançat que en els pressupostos del 2021 i el 2022 s’inclouran partides de 40 milions d’euros (80 en total) “com a reconeixement a l’esforç continuat dels professionals per recuperar l’activitat que s’ha deixat de fer” per culpa de la pandèmia.

D’altra banda, Aragonès ha explicat, responent a preguntes de periodistes, que el Govern complirà el compromís d’abonar el 60% del que està pendent de la paga extra del 2013. Així mateix, sobre el 5% que els sanitaris reclamen de la retallada que es va fer a les seves nòmines per la crisi, el vicepresident ha dit que això depèn de l’Estat.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que aquesta gratificació s’acordarà a través d’un decret llei. Ha afirmat que es mirarà també com es gratifica altres treballadors públics que també han participat en la lluita contra el coronavirus.

Tant Budó com Aragonès han recordat en les seves intervencions que l’estat del benestar a Catalunya està ara mateix limitat pel dèficit fiscal que pateix i pels incompliments del govern espanyol pel que fa a inversions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa