El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern prepararà un pla B per Junqueras si el Suprem impedeix que viatgi a Estrasburg
  • CA

A pocs dies per a la celebració ple del Parlament Europeu, el proper 13 de gener, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dimecres que l’Executiu català té “clar” que, “per indicació” del president de la Generalitat, Quim Torra, “serà diligent per tal de garantir” que el vicepresident empresonat, Oriol Junqueras, “pugui assistir com a diputat” en el ple de l’Eurocambra. A hores d’ara, però, aquesta possibilitat depèn de què el Tribunal Suprem (TS) acati la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i deixi que Junqueras viatgi dilluns a Estrasburg. “Confiem que el TS acatarà la sentència del TJUE i que deia que Junqueras era eurodiputat, seguim considerant que el TS ha d’acatar aquesta sentència”, ha remarcat Budó. En cas que això no es produeixi es podria activar un pla B: “Si hi ha un altre mecanisme que possibiliti això, el Govern està preparat per fer-ho possible”. Budó ha precisat que haurà de ser la defensa jurídica de Junqueras qui haurà d’establir quin ha de ser el mecanisme i que el Govern “el treballarà”, tot i que ha insistit que el primer mecanisme és que el Suprem l’alliberi.

La portaveu del Govern ha anunciat que Torra i altres membres del Govern viatjaran dilluns a Estrasburg per assistir al ple de l’Eurocambra.

Taula de negociació

D’altra banda, Budó també ha explicat alguns detalls sobre els contactes del Govern amb el nou govern espanyol “per trobar el més aviat possible una data” per a la reunió que els dos van pactar a finals d’any per quan la investidura estigués formalitzada. La trobada entre Sánchez i Torra haurà de ser prèvia a la taula de negociació entre governs, l’inici de la qual l’hauran de decidir els dos presidents. “La voluntat és que les negociacions entre els dos governs es puguin començar a dur a terme quan ho acordin” els dos presidents, ha dit Budó. Aquesta primera trobada exploratòria s’ha de produir “en els propers dies”.

El Govern vol tenir la “màxima força” en aquesta taula de negociació i per això vol impulsar que partits i entitats es reuneixin abans per “establir els continguts, les condicions i les garanties pel diàleg amb el govern espanyol”. “S’ha començat a contactar per convocar de manera immediata una reunió per tractar el que volem traslladar a la taula de negociació amb el govern espanyol”, ha precisat la portaveu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa