El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Madrid torna a prendre el control dels Mossos
  • CA

L’esborrany del Reial Decret d’Estat d’Alarma que està a la taula del Consell de Ministres limita la circulació dels ciutadans a tot l’Estat. Així ho anunciarà molt probablement el president espanyol, Pedro Sánchez, durant una declaració institucional quan finalitzi la reunió extraordinària de ministres que s’està celebrant en aquests moments. Els ciutadans només es podran moure per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat, per anar a centres sanitaris, per anar a treballar, per tornar al lloc de residència habitual, per l’assistència i cura a gent gran i menors, per anar al banc, o per causa de força major o situació de necessitat. Aquestes mesures entrarien en vigor el dilluns 16 de març a les 8 hores.

A més, l’esborrany del decret d’estat d’alarma estableix que els ministres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat s’atribueixen competències a tot l’Estat durant l’estat d’alarma. En aquest sentit determina que “els integrants de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, els Cossos de Policia de les Comunitats Autònomes i de les Corporacions Locals quedaran sota les ordres directes del titular del Ministeri de l’Interior”, Fernado-Grande Marlaska. D’aquesta manera, l’Estat torna a prendre el control dels Mossos d’Esquadra, com ja va passar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. El ministre de l’Interior també podrà acordar el tancament de les carreteres.

Així mateix, s’estableix que “els ocupadors, tant públics com privats, estaran obligats a facilitar mesures que permetin la prestació laboral o funcionarial dels empleats per mitjans no presencials sempre que això sigui possible”.

 

Mobilització de l’Exèrcit

 

L’esborrany del decret d’estat d’alarma també preveu que el govern espanyol pugui mobilitzar les Forces Armades i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat (FCSE) per garantir el subministrament alimentari durant el període d’estat d’alarma decretat per la crisi del coronavirus.

 

Sanitat

 

En l’àmbit de la Sanitat s’estableix que “totes les Autoritats civils de l’Administracions Públiques del territori nacional, i en particular les sanitàries, així com els altres funcionaris i treballadors al servei de les mateixes, quedaran sota les ordres directes del Ministre de Sanitat quan sigui necessari per a la protecció de persones, béns i llocs, podent imposar-los serveis extraordinaris per la seva durada o per la seva naturalesa”.

 

Sancions

 

L’incompliment de l’estat d’alarma pel coronavirus serà sancionat. L’esborrany no especifica les sancions però es remet al text de la Llei en què també es precisa que, si l’incompliment és per part d’una autoritat, aquesta pot perdre facultats del seu càrrec.

Fes clic aquí per consultar l’esborrany del Reial Decret d’Estat d’Alarma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa