El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol contacta amb PNB i Cs per una nova pròrroga
  • CA

El govern espanyol manté contactes amb el PNB i Cs a la recerca dels suports necessaris per a una hipotètica última pròrroga de l’estat d’alarma. Les dues formacions s’han mostrat disposades a negociar els termes del decret. La Moncloa apunta que presentarà la pròrroga al Congrés si disposa dels suports necessaris, i avança que en aquesta ocasió no està disposada a vincular aquesta negociació amb altres qüestions que no tenen a veure amb la crisi sanitària. Fonts d’ERC asseguren que ara per ara no hi ha hagut contactes, i insisteixen que el govern espanyol “ha d’escollir” entre els seus socis d’investidura o Cs.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ja va apuntar dimarts al Congrés dels Diputats que el seu executiu es planteja “si hi ha majoria suficient per fer-ho” portar aquesta nova pròrroga de dues setmanes al Congrés. En tot cas, tal com va apuntar la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, a la roda de premsa del Consell de Ministres del passat dimarts la negociació amb els grups “versarà exclusivament sobre els elements que tenen a veure amb la salut dels ciutadans”.

La Moncloa vol evitar nous episodis com el que va tenir lloc després del seu acord amb Bildu que vinculava l’abstenció a la derogació de la reforma laboral, i per aquest motiu sosté que no abordarà altres qüestions. El PNB podria ser de nou una peça clau per a la suma de vots al Congrés dels Diputats. El seu portaveu, Aitor Esteban, ha afirmat aquest divendres a Onda Vasca que els jetzales estan disposats a negociar sobre el contingut del decret.

En tot cas, Esteban ja ha avançat que la negociació ha de permetre que es flexibilitzi la fase 3 de la desescalada i que les CCAA tinguin capacitat d’adoptar “les decisions que es puguin prendre”. Ciutadans també ha mostrat la seva disposició a la negociació. En una entrevista a Antena 3 el portaveu al Congrés, Edmundo Bal va apuntar aquest dijous que tan el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, s’havien posat en contacte amb ell.

ERC, per contra, assegura que ara per ara no s’han establert contactes amb aquest objectiu. Els republicans insisteixen que Sánchez ha d’elegir entre els seus socis d’investidura i Ciutadans. Si la suma de suports no fos suficient, l’executiu espanyol encara podria optar per aprovar un decret de mesures mínimes per provar d’arribar al final de la desescalada de manera ordenada. La maniobra podria anar en sintonia amb la voluntat del govern de Sánchez de fer modificacions a la legislació bàsica per no haver de recórrer de nou a l’estat d’alarma en cas que es produeixi algun rebrot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa