El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern descafeïna l’abast de les delegacions a l’exterior
  • CA

El Govern aprima i descafeïna les funcions de les delegacions a l’exterior de l’Argentina, Tunísia i Mèxic en els decrets d’obertura aprovats aquesta setmana pel consell executiu. La consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, va presentar els canvis però com una “actualització de funcions” sense entrar en detalls sobre l’abast dels mateixos, tenint en compte que l’obertura d’aquestes seus va quedar en pausa després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per demanda del govern espanyol, establís la suspensió cautelar dels decrets d’obertura aprovats al juny.

‘El Món’ va demanar divendres al departament d’Acció Exterior, que dirigeix el republicà Alfred Bosch, el detall dels canvis introduïts, però el departament no va lliurar la informació al·legant que es tractava de “detalls tècnics molt menors”. Els nous decrets es van publicar finalment al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i es pot fer la comparativa amb els decrets aprovats el juny passat.

La nova versió d’aquests decrets mostra una reducció de funcions de les delegacions: els retira la feina de promoure i coordinar les relacions bilaterals amb les autoritats del país i ara passen a “facilitar la representació institucional del Govern”.

L’altre canvi notable és la llista de països on les delegacions podran fer prospecció, una tasca que ha de fer “amb relació a les matèries que són competència de la Generalitat o d’interès per Catalunya”. Una sèrie de països i regions que apareixien en la primera versió dels decrets han desaparegut en les noves versions dels mateixos.

En el decret d’obertura de la delegació d’Argentina, per exemple, la prospecció es limita ara a la República del Paraguai i la República de Xile. El nou decret retalla les referències de la primera versió del decret que en aquest punt deixa això: “la resta de països de l’Amèrica del Sud (l’Estat Plurinacional de Bolívia, la República Federativa de Brasil, la República de Colòmbia, la República de l’Equador, la República Cooperativa de Guyana, la República del Perú, la República de Surinam i la República Bolivariana de Veneçuela)”. Tots aquests països deixen d’estar en el radar de la nova delegació.

En el decret d’obertura de la delegació de Mèxic, també hi ha una retallada en el mateix sentit. Cau la referència a les “illes sobiranes del Carib” i es manté la possibilitat d’explorar els països “de l’Amèrica Central (Belize, la República de Costa Rica, la República d’El Salvador, la República de Guatemala, la República d’Hondures, la República de Nicaragua, i la República de Panamà)”.

Finalment, en el decret d’obertura de la delegació de Tunísia les tasques de prospecció es poden fer a la República Algeriana Democràtica i Popular i al Regne del Marroc, però desapareixen les referències a la “República Islàmica de Mauritània i l’Estat de Líbia”.

Cessions al govern espanyol

Els canvis en aquests decrets responen a demandes que ha fet el govern espanyol a Acció Exterior, segons va explicar la ministra portaveu María Jesús Montero. Divendres va dir que la Generalitat “va incorporar alguns requeriments que va fer el govern [espanyol]. Van atendre les nostres consideracins i van establir les competències d’aquestes delegacions, que en cap cas podrien substituir les ambaixades d’Espanya”.

La ministra de Defensa Margarita Robles, que va assumir en funcions la cartera de Josep Borrell abans de la constitució del nou govern, va explicar que havia parlat amb el Govern català: “Els vaig dir que no podien tenir unes delegacions que fessin política exterior, sinó que s’havien de limitar a aspectes de caràcter comercial, cultural i d’altres tipus”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa