El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern demana l’estat d’alarma “amb comandament únic” a Madrid
  • CA

El Govern de la Generalitat demanarà la declaració de l’estat d’alarma “amb comandament únic” al govern espanyol per poder fer front a la gestió de les restriccions per frenar la pandèmia de la Covid-19. Després d’una tarda de reunions, l’Executiu català ha confirmat que ha decidit reclamar l’aplicació d’aquesta mesura extraordinària. Segons ha explicat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, la Generalitat decretarà un toc de queda nocturn, i la proposta del Govern és que sigui entre les 23 i les 6 hores. Aragonès ha afegit que no es descarten altres mesures restrictives de la mobilitat si l’evolució de les dades no és positiva. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha dit que confia que el govern espanyol mourà peça ja dissabte per reunir immediatament el Procicat.

L’estat d’alarma ha de permetre al Govern aplicar mesures que afectin la mobilitat en el territori i tinguin un impacte en els drets fonamentals. De fet, el toc de queda és una de les actuacions que requereix la declaració d’estat d’alarma per deixar el Govern amb les mans lliures per fer-ho.

Des de la fi del confinament el govern espanyol va assegurar que l’estat d’alarma sempre quedaria a disposició de les autonomies en cas que el necessitessin per frenar l’epidèmia. La gestió de l’estat d’alarma recau en la presidència del Govern, en aquest cas en el vicepresident en funcions de persident, Pere Aragonès.

Pel que fa al tancament de la restauració, el Govern ha expressat que el toc de queda no treu que es pugui mantenir aquesta mesura. I s’ha reservat revisar les dades epidemiològiques per valorar com evolucionen les decisions preses fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa