El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Germà Gordó: “És evident que el sobiranisme només ha volgut acontentar l’esquerra”
  • CA

Germà Gordó (La Pobla de Segur, 1963). Advocat i animal polític. Ha estat secretari de Govern, enginyer en cap de la gerència de CDC i conseller de Justícia. Fins i tot, ha estat diputat no adscrit després de plegar de JxSí però que es va mantenir lleial en la votació del final de la legislatura. Comanda Convergents i vol assolir un gran acord de “forces catalanistes, sobiranistes, de centre ampli i d’ordre”. La CiU de 1984 posada al dia. No té por del cas 3%. I alerta que el sobiranisme només vol fer content a l’esquerra.

 

-Fa falta aquest espai de centre i d’ordre? Només vull recordar-li que espais assimilables no van funcionar com va ser l’opció d’Unió el 2015…

No és ben bé el mateix. Per un senzilla raó, en aquell moment es va presentar Unió, amb molts recursos dels importants, com són els informatius. Tenien uns certs drets per haver format de la federació CiU i van poder treure el nas en els mitjans polítics.  Ara aquesta força no la tenim. I ja veurem si el president Puigdemont no es presenta amb el PDeCAT ja veurem si té aquests recursos electorals. En segon terme, Unió era democristiana… i Convergents, com que som seguidors de CDC, hi tenim socialdemòcrates, liberals i democristians. No li compro centre, centre dreta… tenim gent de centre esquerre; com abans tenia Convergència.

 

-Però hi és l’espai?

En política no només has de fer el que t’ofereixen… Nosaltres creiem que hi havia un espai sense oferta i ens hi hem posat al damunt.

 

-Quin espai?

El sobiranisme de centre ampli. El que era CDC l’any 1984. Convergència va canviar el nom cap al PDeCAT que renunciava a una tradició i passant de ser un partit sobiranista a un país independentista. Nosaltres crèiem que era una errada perquè deixàvem fora tots aquells que defensaven que teníem dret a l’autodeterminació però que no eren independentistes. L’espai hi és. Hi ha gent que està a favor de l’autodeterminació però que no és independentista. ERC i JxCAT són independentistes, això vol dir que els no independentistes no hi tenen cabuda. amb nosaltres tots els sobiranistes tenen cabuda. Que potser ara aquesta oferta té un espai petit…? Pot ser però a vegades amb les ofertes es fan les demandes.

 

-De fet, si em permet com la CUP al principi?

Si.

 

-No em dirà ara que volen ser la CUP d’ordre?

Segur que no.

 

-Però l’espai està fragmentat… Lliures, Partit Nacionalista, Lliga Regionalista… Convergents… com és que no es posen d’acord i articulen una coalició?

És molt difícil. D’acord. Miri, nosaltres pensem que cal recuperar el que era CiU. I això passaria articulant una oferta electoral des del PDeCAT fins a Lliures, passant per la Lliga, el PNC, Units per Avançar i Lliures. Això és el que necessita aquest país.

 

-Però no costa veure sobiranites com Convergents amb la Lliga…. i els seus posicionaments a la contra

Jo entenc que hi hagi gent que li costi de veure. També val a dir que ja veurem si és possible o no. A mi m’agradaria veure-ho això. Tots en una oferta política, cadascú en la dimensió que té. Representaria aquella oferta que va fer CiU l’any 1984 i que va obtenir 72 diputats. Un resultat que no hagués estat possible sense el gruix de les ofertes polítiques representades per CiU. Cal ser molt generós per fer aquesta oferta. Per què no hem de poder conviure?

 

-Però el país no és el mateix que l’any 1984?

Allò que en aquell moment l’equilibri era en els sis milions i l’articulació de la nació ara l’equilibri pot estar en el dret a decidir i el sobiranisme. La societat catalana, crec que més del 70%, respecta el dret a l’autodeterminació. I aquest és l’equilibri: centre ampli i sobiranisme.

 

-I ordre

Sí.

 

-I què vol dir ordre?

Que les coses han de tenir coherència. No pots dir que ets centre ampli i estar cada dia apujant els impostos. Ser d’ordre vol dir que has d’actuar dins l’amplitud de l’ordenament jurídic que va més enllà de la Constitució, com hem vist en resolucions de tribunals fora d’Espanya. A més, cal donar coherència ideològica de les coses amb l’actitud de cada dia. I en aquest moment, el govern del PDeCAT i ERC, almenys pel que fa als departaments que corresponen al PDeCAT no responen a la seva ideologia. Nosaltres exigiríem que s’eliminés l’impost de patrimoni, successió i donacions i abaixant l’IRPF. En canvi, què fa el Govern de Quim Torra? Tot el contrari.   Per altra banda, hi ha zones de Catalunya on la inseguretat està creixent, com Barcelona, i creiem que s’ha de posar ordre, amb Mossos i Policia local.

Germà Gordó té una doble vida política, després de CDC ara a Convergents, i sempre sobiranista

Germà Gordó té una doble vida política, després de CDC ara a Convergents, i sempre sobiranista Jordi Borràs

-Influeixen massa formacions com la CUP i els Comuns per la representació que tenen?

Sí. I ja em queixava d’això quan estava al PDeCAT. S’ha deixat molt poder des del punt de vista ideològic a la CUP, a l’ala més esquerranosa d’ERC o als Comuns, evidentment.

 

-El sobiranisme està obsessionat en fer content només a l’esquerra?

Jo no sé si és una obsessió, però que ha estat la seva pràctica durant els darrers anys és una evidència. És evident que en els darrers anys només ha volgut fer content  l’esquerra. En el primer Govern d’Artur Mas, que jo hi era, vam disminuir l’impost de successions, això volia dir alguna cosa així com aprimar les administracions, o regular l’ordenament administratiu que era molt invasiu en els plans econòmics. Això es va fer. Des que Mas va fer el pas al costat, cada cop més els Governs de la Generalitat s’han anat esquerritzant més. Per això estem molt contents de no estar inclosos en aquest Govern que fan una política d’esquerres, no de centre. Si voleu d’esquerra moderada, però no de centre. Absolutament, el sobiranisme s’ha esquerrenitzat.

 

-Parla del president Mas, va fer d’apartar-se, creu que es pot tornar a posar en circul·lació?

Es va equivocar en fer el pas al costat. Vaig estar-hi absolutament en contra, i de manera molt radical. Ara tornar és molt difícil. Vam perdre el polític més potent que tenia el país en aquell moment. Bé, el vam perdre per decisió seva.

 

-Tornem al present, i amb l’expectativa d’una gran plataforma de centre ampli, vol dir que reeixirà si no hi ha cultura de coalició?

No ho veig tant així, CiU va ser una coalició durant molts anys fins esdevenir una federació. La Generalitat sempre ha estat governada per més d’un partit, des de 1980. Hi ha cultura de coalició. Una altra cosa és si van ser exitosos. Crec que els de CiU sí ho van ser; els del tripartit, no ho van ser. Tampoc crec que l’actual de JxCAT i ERC sigui exitós. Una altra cosa és que hi ha molta tensió política i costa més posar-se d’acord. Però tenim l’obligació de fer una oferta de centre ampli sobiranista perquè és on es troba 2/3 de la societat catalana. Són 2/3 que creuen que Catalunya és una nació i té dret a decidir. També que es troben entre la socialdemocràcia, el liberalisme i la democràcia cristiana. I crec que honestament 2/3 parts de la societat catalana estan a favor de la llibertat de presos polítics. Hem de fer una oferta on plantegem coses on la immensa part de la societat catalana està d’acord.

 

-I anem al detall

Creiem que 2/3 parts de al societat catalana defensen el model educatiu i sanitari públic, concertat i privat. També 2/3 parts de la societat catalana estan d’acord que el català sigui la llengua vehicular de l’escola i l’administració.

 

-S’arribi o no a aquest acord per intentar captar aquests 2/3, Convergents es presenta sí o sí, oi?

Sí. Ja tenim programa electoral i una proposta de reconstrucció de l’Estat espanyol que ha de començar per la reforma de tota l’estructura l’Estat. Nosaltres apostem que una vegada per totes, l’Estat espanyol sigui un Estat plurinacional. Aquest és el gran mal del Regne d’Espanya, no admetre que hi hagi altres nacions que no siguin la seva.

 

-Han triat programa, i candidat?

No. Perquè no sabem si anirem junts o sols. Quan ho sabrem, escollirem candidat o candidata.

 

-Vostè no vol ser candidat?

No. Jo em vull dedicar al partit i a consolidar el projecte.

 

-Vostès com a sobiranistes diuen que sí al projecte independentista però per les vies legals. D’acord, i quines són aquestes vies, perquè l’Estat no dóna marge…

Cal optar pel compliment de l’ordenament jurídic. La prova de cotó és que el Govern té menys poder polític i menys competències. Jo crec que en la propera legislatura al poble català se li ha de preguntar alguna cosa.

 

-Què?

No ho sé, ens hem de posar d’acord al Parlament, però alguna pregunta se li ha de fer i en quin acord amb l’Estat es pot fer aquesta pregunta. No sé si hem de preguntar per la independència. No tinc clar que ara toqui preguntar sobre això. Però si algun dia, la immensa majoria dels catalans volen la independència, Catalunya serà independent. És una ruqueria dir que ni amb el 90% dels vots a favor, Catalunya mai pot ser independent.

 

-Però què cal preguntar, un nou acord?

Si, per exemple, la relació amb l’Estat espanyol, o un nou cos jurídic o competencials i deixa coses sense discussió com és la llengua o que Catalunya és nació. Això no pot estar sota qüestió, els drets dels pobles no poden estar sota qüestió.

 

-Disculpi, això és una operació Estatut dos

No necessàriament. L’ordenament jurídic és més ample que l’Estatut. No tot passa per un Estatut.

 

-Com a home centre, hi ha retallada de drets individuals

Sí. Hi ha laminació i no només parts de sentències -que crec que seran corregides-, sinó pel fer de l’administració sigui de l’Estat o de la Generalitat i per grans companyies. No estem en un bon moment dels drets individuals.

 

-Com determina la seva acció política l’acusació del 3%

Mai he fet declaracions, ni empastifar cap mitjà de comunicació com han fet altres persones. Jo no vaig fer res il·legal i estic absolutament tranquil.

Germà Gordó, en un moment de l'entrevista al seu despatx

Germà Gordó, en un moment de l’entrevista al seu despatx Jordi Borràs

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa