Gay: "Mai exerciré de català, sempre seré jurista"

El vicepresident del TC també ha reconegut que "el dret no és innocent" i que "els magistrats ens podem equivocar"

El vicepresident del Tribunal Constitucional (TC), Eugeni Gay, ha assegurat avui en declaracions a TV3 que en el marc de l'alt tribunal "mai exercirà de català, sempre seré jurista".

El vicepresident del TC també ha declarat que "pensar que Catalunya no ha de formar part d'Espanya seria un error" i ha afirmat que "la seva catalanitat no vol dir" abandonar "la seva espanyolitat", considera que les dues coses són compatibles.

El magistrat ha insistit que se sent orgullós de "ser català, de la meva llengua i de la meva cultura" però ha defensat que "Catalunya és una part constructora d'Espanya, com també ho ha de ser d'Europa".

Un TC no polititzat


Gay també ha reconegut que "el dret no és innocent, el dret és polític". Ha assegurat que li "molesta" la politització del tribunal, però ha negat que en aquests moments l'alt tribunal espanyol no es pugui considerar neutral o que ja no actuï sota la presumpció de constitucionalitat.

"Som els arbitres i no podem jugar el partit", ha advertit, però també ha reconegut que els "magistrats ens equivoquem i ens podem equivocar". I és que, de vegades, segons Gay, "es pretén que el TC sigui una segona cambra" on arreglar allò que resulta impossible solucionar en el congrés o als Parlaments. "I això és una llàstima", ha afegit.

Amb el seu silenci també ha admès com una irresponsabilitat que els partits polítics no es puguin posar d'acord "per consensuar quatre noms per renovar el TC" ja que així els seus càrrecs es converteixin en "vitalicis". Ara bé, malgrat aquesta deficiència, ha demanat als ciutadans confiança amb la institució.

Finalment, respecte la Llei de Consultes que el TC acaba de paralitzar, Gay ha avançat que fins d'aquí cinc mesos el tribunal no es pronunciarà.

 
 

Comentaris