El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Garrotada d’Europa al prestigi de Manuel Marchena
  • CA

Victòria contundent de l’independentisme davant la justícia europea. Derrota contundent del Tribunal Suprem, del Parlament europeu i de la Comissió Europea. I sobretot, ridícul espantós del president del tribunal que ha sentenciat els líders polítics de l’1-O. La mateixa premsa madrilenya que ha donat ales a la justícia espanyola per fer política per comptes de justícia, ara lamenta que el president del Suprem, Manuel Marchena, hagi conduït Espanya a ser la riota europea i a posar en qüestió la qualitat de la justícia espanyola. I és per això que les capçaleres més reaccionàries demanem al Suprem que incompleixi la sentència del TJUE per evitar la foto de Junqueras a Brussel·les i en llibertat temporal fins que s’aconseguís el suplicatori. Una foto que se sumaria a la ja inevitable de Puigdemont i Comin, que ja han aconseguit les seves credencials. 

El jutge emèrit del Suprem José Antonio Martín Pallín explica que “el Suprem té ara un problema que ell mateix ha provocat plantejant una qüestió prejudicial i no esperar a que Luxemburg la resolgués. Aleshores, per què la fa Marchena?”, s’ha preguntat a Els Matins de TV3, i afegeix que tampoc no s’entén la decisió del president del Suprem de donar cinc dies a les parts, ja que “la sentència és molt clara, Junqueras ha de ser allibertat perquè pugui prendre possessió, i després demanar un suplicatori al Parlament europeu. Marchena s’ha posat en un terreny pantanós que lamina el seu prestigi”, conclou. 

L'hemicicle del Parlament Europeu

L’hemicicle del Parlament Europeu

El Tribunal de Luxemburg “ha deixat en evidència les trampes jurídiques de Manuel Marchena”, relata l’advocat de Carles Puigdemont Jaume Alonso Cuevillas. I és que el president del Suprem pensava que el TJUE no entraria a analitzar el fons del problema i es limitaria a la qüestió prejudicial de si Junqueras havia de tenir un permís penitenciari per jurar o prometre la Constitució per ser eurodiputat. Marchena va fer enginyeria jurídica per “evitar la qüestió prejudicial de la impossibilitat de jutjar-lo a causa de la seva immunitat, i encapsular aquesta qüestió en l’incident processal del permís penitenciari”, diu Cuevillas.

Doncs bé, el TJUE és clar i sentencia que, com que tenia immunitat des del 26-M, no podia ser jutjat pel Suprem, i que en tot cas, per mantenir-lo en presó provisional després de deixar-lo anar a Brussel·les a complir amb les seves obligacions d’eurodiputat, havia de sol·licitar un suplicatori al Parlament europeu. Marchena havia girat la truita plantejant la qüestió prejudicial en una peça secundària sobre el dubte de la immunitat parlamentària de l’acusat a l’hora de denegar-li el permís per sortir de la presó per jurar o prometre el càrrec d’eurodiputat, però no per ser jutjat. El magistrat va tirar pel dret i no va suspendre el procediment fins a conèixer-ne la resposta, tot i que és un procediment que estipula el funcionament del TJUE. Aquí també hi ha garrotada de la justícia europea, que deixa clar que aquest procediment no s’ajusta a dret. Ras i curt, “encara que Marchena només preguntés sobre el permís de sortida de la presó, el TJUE ha entrat a fons en la qüestió i ha estat d’una contundència brutal. Junqueras no podia romandre en presó preventiva sense el vist-i-plau de l’Europarlament i tampoc no podia ser jutjat a causa de la seva immunitat.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras

El líder d’ERC, Oriol Junqueras

I per què Marchena no va retirar la qüestió prejudicial després del 14-O, quan ja s’ha dictat sentència contra els líders independentistes? “Perquè creu que Luxemburg li donarà la raó”, apunta Cuevillas. L’advocat es mostra convençut que el president del Suprem va “malinterpretar la cortesia del president del Tribunal de Luxemburg durant un dinar que va mantenir amb Marchena a Madrid. Va donar per fet que això ja estava emparaulat i es va equivocar”. I és que després d’haver dictat sentència ja no tenia sentit una qüestió prejudicial perquè TJUE clarifiqués l’abast de la immunitat al·legada pel líder republicà, però Marchena la va mantenir adduint que “segueix mantenint interès i vigència” per a l’alt tribunal espanyol. “La resposta del TJUE tindrà eficàcia amb independència de la situació de presó preventiva o penada que afecti Junqueras”, deia Marchena en l’ofici que remetia al president del TJUE.

Amb la sentència del TJUE, el prestigi que ven Marchena queda tocat, i encara ho pot quedar més si, com asseguren ja alguns mitjans de Madrid, no compleix la sentència i manté entre reixes Oriol Junqueras. Hi ha en joc el prestigi del Suprem, però també les seves aspiracions de presidir el Consejo General del Poder Judicial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa