El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Galícia, el camí més curt per destronar Pablo Casado
  • CA

Les eleccions gallegues d’aquest diumenge tindran una lectura més enllà d’aquesta autonomia, com a mínim en clau interna del PP. I és que una majoria reforçada del candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, al poder des del 2009, tindrà una translació directa en la pugna per liderar el partit a Madrid, ara sota control de Pablo Casado. Feijóo, màxim exponent de l’èxit d’una dreta espanyolista però alhora regionalista, ha adoptat el rol de representar l’ala moderada del PP davant dels excessos verbals de Pablo Casado i la seva direcció del carrer Gènova, que a més, arrossega uns resultats desastrosos en el darrer cicle electoral espanyol després de la fugida de Mariano Rajoy. El candidat gallec, que s’ha negat a concórrer a les eleccions amb Cs, també presenta un perfil oposat al del candidat basc, Carlos Irutgaiz, clarament escorat a l’ultra-dreta. De fet, va ser el mateix Casado qui va posar de candidat Iturgaiz, després de fulminar Alfonso Alonso, amb un perfil més moderat.

De fet, la defenestració d’Alonso es va interpretar com un dany col·lateral de la pugna entre Casado i Feijóo. I és que tallant el cap a l’exministre basc, el president del PP enviava míssil de guerra a Galícia, perquè tant Feijóo com Alsono van ser els dos únics barons del PP que, amb el suport puntual de Manuel Moreno des d’Andalusia, van alçar la veu per demanar al successor de Rajoy que no es desviés del centre polític i no convertís el partit en una referència de la dreta més retrògrada. L’andalús i el gallec tenien força per aguantar perquè governaven, però Alfonso Alonso, sense poder al País Basc, va ser una presa fàcil. De fet, Alonso es va negar a desplaçar-se a Madrid per segellar una aliança amb Cs, i va signar la seva sentència de mort.

[r:1]

Si les enquestes no erren excessivament el tret, Feijóo obtindrà una majoria còmoda i el candidat basc del PP obtindrà pitjors resultats en coalició amb Cs que no pas a les darrers eleccions. Uns resultats que s’interpretaran com una debilitació de Pablo Casado i l’ala dura del partit, i un reforçament de l’ala moderada de Feijóo en la cursa per controlar l’estructura madrilenya. De fet, el polític gallec ja va aparèixer a les travesses per substituir el també gallec Mariano Rajoy quan va retirar-se de la política després de la moció de censura el juny del 2018.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa