El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La furgoneta de l’imam era a vint minuts de la casa d’Alcanar
  • CA

Matí centrat en l’explosió d’Alcanar en la sessió d’avui del judici del 17A a l ‘Audiència Nacional. Per l’estrada que domina amb mà de ferro –avui més relaxat, ha repartit caramels– Félix Alfonso Guevara, han passat mossos de la Unitat Central d’Inspeccions Oculars, dels Tedax i de la policia científica, que van aixecar els atestats i els informes fotogràfics de l’explosió de la casa. Uns testimonis claus per aclarir quins elements van registrar allà sobre Abdelbaky Es Satti, el polèmic imam de Ripoll implicat en els atemptats. El mosso 8.487 ha detallat que en total van requisar 104 bombones de butà, 97 de plenes i 7 de buides. 

De fet, el moment més intens de la declaració l’han protagonitzat algunes acusacions particulars, com la de Javier Martínez, a través de l’advocat Agustí Carles i Jaume Alonso Cuevillas, que han repassat amb els agents els indicis trobats després de l’explosió. Els agents han admès que no van trobar el carnet original del Número Identificació Estranger (NIE) de l’imam, sinó una còpia, que sí van fotografiar. També hi van trobar diners en efectiu, més de 400 euros, i bitllets de vols de Vueling cap a Brussel·les.

Ara bé, especialment incisius han estat els advocats respecte els vehicles que hi havia a la casa. Tots han admès que no hi era la furgoneta blanca propietat dAbdelbaky Es Satti, la Mercedes Sprinter, amb matrícula 2958BVZ. De fet, el vehicle el van trobar el 21 d’agost, al carrer Sant Isidre de Sant Carles de la Ràpita. És a dir, a uns vint minuts de la base operativa dels terroristes. A la furgoneta, inspeccionada en primer terme pels Tedax dels Mossos, hi van trobar el seu passaport marroquí i fins a sis targetes telefòniques, a més de papers amb anotacions i targetes d’embarcament d’Algecires cap al Marroc. Així ho indica una acta dels Mossos del mateix 21 d’agost signada per l’instructor dels Mossos 397 i el secretari 615, que consta al sumari i al qual ha tingut accés El Món. 

La llunyania de la furgoneta d’Es Satti respecte del lloc de l’explosió, on suposadament hauria mort el cervell de la cèl·lula, ha obert de nou l’armari dels dubtes sobre la seva presència a la casa d’Alcanar en el moment del sinistre. Es tracta d’un dels punts més foscos de la vista oral que se celebra. Una presència que el mateix acusat Mohamed Houli va posar en dubte en la seva primera declaració davant dels Mossos. A més, hi ha polèmica processal per la prova d’ADN que es va practicar amb les restes humanes trobades i la seva comparativa realitzada per la policia forense del Marroc. Una prova que Cuevillas i Carles han posat en dubte amb una pericial que treu credibilitat a la prova, que el jutge no ha admès.

Mossos i bombers lesionats

Per altra banda, aquest matí també hi ha hagut declaracions de mossos i bombers que van ser testimonis o van patir la segona explosió la tarda del 17 d’agost a Alcanar. Agents que feien tasques d’informació, de vigilància perimetral o de recollida d’indicis i bombers que feien tasques de desenrunament de la primera deflagració, que es van veure enxampats per la segona mentre la retroexcavadora treballava. Tots han al·legat lesions, sobretot acústiques. De fet, n’hi ha que han explicat que tenen una incapacitat permanent.  Un dels bombers ha especificat que per aquestes lesions no ha pogut entrar a la unitat aquàtica. Alguns han estat reconeguts com a víctimes del terrorisme, tot i que no es donen per saldats pel que fa les indemnitzacions.

La part de l'atestat on s'explica la requisa de la furgoneta d'Es Satti

La part de l’atestat on s’explica la requisa de la furgoneta d’Es Satti Quico Sallés

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fat Boy a novembre 17, 2020 | 18:11
    Fat Boy novembre 17, 2020 | 18:11
    I el cotxe oficial del Margallo?.
  2. Icona del comentari de: Vicenç Ramoneda a novembre 17, 2020 | 19:08
    Vicenç Ramoneda novembre 17, 2020 | 19:08
    Canvi d'actitud del jutge del 17-A després de la queixa dels advocats. Guevara no es discuteix amb els lletrats, que s'han trobat uns caramels a la taula. Després del comunicat de l'Advocacia Catalana que es queixava del tracte del jutge que presideix el tribunal del 17-A, Alfonso Guevara, el magistrat ha mostrat aquest dimarts una actitud més tolerant cap als lletrats. Guevara no s'ha discutit amb els advocats i tampoc ha tallat les seves preguntes amb l'expressió habitual: "Impertinent!"
  3. Icona del comentari de: uno que vive en tabarnia a novembre 17, 2020 | 21:52
    uno que vive en tabarnia novembre 17, 2020 | 21:52
    el coche estaba junto al del juez
  4. Icona del comentari de: Josep M. a novembre 23, 2020 | 12:17
    Josep M. novembre 23, 2020 | 12:17
    Crec que la cosa està suficientment clara. Repressió i càstig als catalans !! Per cert, tot aquest pollastre, ja venía inclós amb el 155 ? Per quan el judici a un tal Rajoy ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa