Forcadell: "La sentència Atutxa és la prova que els conflictes polítics no es resolen als tribunals"

La presidenta del Parlament recorda que els ciutadans estan emparats per la Convenció Europea de Drets Humans, que inclou la llibertat d'expressió

 

 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat que la sentència d'Estrasburg que condemna Espanya per haver inhabilitat Juan María Atutxa –president del Parlament basc el 2002- per no haver dissolt el grup Sozialista Abertzaleak és "la prova contundent que els conflictes polítics no es resolen per la via judicial, sinó per la via política". I també, afegeix, "és un exemple que demostra que més enllà dels tribunals espanyols existeix la Convenció Europea dels Drets Humans, a la qual es poden acollir tots els ciutadans espanyols, i un d'aquests drets humans és la llibertat d'expressió, que nosaltres hem estat defensant reiteradament".

 

 

La sentència d'Estrasburg afavoreix la posició de la Mesa del Parlament, que a hores d'ara es troba en procés d'investigació per part del TSJC, acusats els cinc membres sobiranistes de desobediència i prevaricació per haver permès la votació de resolucions sobre el referèndum. En cas que Forcadell i els altres membres acabessin inhabilitats, hi hauria aquest precedent sobre la taula. 

 

Nou anys després, el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha condemnat l'Estat espanyol per la inhabilitació imposada a l'expresident del parlament basc Juan María Atutxa (PNB) pel Tribunal Suprem l'abril de 2008 i confirmada cinc anys després pel Tribunal Constitucional (TC) en negar-se a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak (SA) després de la il·legalització de Batasuna el 2003.

 

 

Comentaris