El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Foment del Treball rebutja la llei del referèndum per ser “un cop d’estat jurídic”
  • CA

 

La patronal catalana Foment del Treball ha traslladat el seu rebuig al projecte de llei de referèndum de Catalunya i ha defensat que no ha d’arribar a votar-se al Parlament i molt menys aprovar-se en considerar que suposaria “un cop d’estat jurídic”. La Comissió Jurídica de Foment del Treball ha redactat un document en el qual alerta que una declaració unilateral d’independència exprés aprovada per una simple majoria de vots “suposaria de fet un cop d’estat jurídic contrari al dret intern i internacional, i un exercici de gran irresponsabilitat política de conseqüències impredictibles”. Segons informa en un comunicat, la Comissió Jurídica ha exposat que l’esborrany de la llei “se situa completament al marge i en contra del marc constitucional, de la doctrina del Tribunal Constitucional i dels principis de democràcia i de l’Estat de Dret”, a més d’apel·lar-se a una “inexistent sobirania” del poble de Catalunya “per organitzar un referèndum contrari” a la Carta Magna.

 

Així, després de recordar que les reinvindicaciones sobiranistes només poden exercir-se “dins el respecte de la Constitució i de la llei”, la citada Comissió posa de manifest que el projecte de llei “no està legitimat ni pel dret internacional ni pel mandat democràtic de les eleccions al Parlament del 27 de setembre del 2015”. Recalca, a més, que “no respecta els mínims exigits per les organitzacions internacionals i per la doctrina per celebrar un referèndum secessionista” i, en aquest sentit, recorda que només es reconeix el dret de secessió “en els processos de descolonització i en els casos de greus vulneracions dels Drets Humans”. A més, assenyala que el projecte de llei “no sorgeix d’un ampli consens, no garanteix una campanya llarga i amb neutralitat, no determina com s’elaborarà el cens, no garanteix la composició plural de les taules electorals i no imposa una majoria clara”.

“El text constitueix una norma excepcional que com tal se situa per sobre de les lleis de l’Estat espanyol i de la doctrina del Tribunal Constitucional”, recull la Comissió, que reafirma que el projecte de llei els “enfronta frontalment amb el Codi de Bones Pràctiques de la Comissió de Venècia”. Finalment, recalca que a més de tot el que han exposat, des del punt de vista formal, el projecte presenta “greus problemes” perquè es desconeix quan es portarà al Parlament però que se celebrarà l’1 d’octubre, “la qual cosa impedeix una campanya amb les mínimes garanties temporals”. “Tramitar el projecte de llei pel procediment de lectura única, gràcies a la reforma de l’article 135 del Reglament del Parlament de Catalunya és contrari a la Constitució i a l’estatut d’Autonomia, segons el mateix Dictamen del Consell de Garanties Estatutàries”, recorda sobre aquest tema. Per tot això, conclou que la “legítima reivindicació” catalana del reconeixement de la seva singularitat dins l’Estat espanyol “ha de trobar la seva solució per la via de la negociació i dins el respecte dels principis de democràcia i legalitat”. “Una negociació a la qual ha d’acudir-se amb ofertes i voluntat de renúncies per ambdues parts”, ha incidit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa