El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fiscalia reconeix que la independència està “declarada”
  • CA
fornfiscalia

fornfiscalia

El Ministeri Fiscal dona per fet que la independència de Catalunya està “declarada”. Com a mínim, “formalment”. Un fet que sembla aliè a la realitat política d’alguns actors independentistes a Catalunya.  Així ho sentencia en l’escrit d’oposició a l’incident de nul·litat del conseller Quim Forn que ha difós avui la Fiscalia del Tribunal Suprem.   Concretament, els fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno recorden que l’objectiu de l’aleshores conseller d’Interior i del Govern era declarar la independència i “almenys va ser declarada formalment”.

 

Els fiscals responen així a l’argument de la defensa de Forn que acusava la Sala Penal d’haver vulnerat el principi de legalitat de l’article 25.1 de la Constitució espanyola a l’aplicar-se l’article 544 del Codi Penal de la sedició als fets jutjats per ·”analogia” o bé per una “interpretació extensiva del principi de proporcionalitat”. L’advocat de Forn, Xavier Melero, al·legava que els fets provats no poden ser constitutius de sedició perquè són simples “actes de resistència organitzada no violenta, de manera que utilitzar l’analogia o criteris d’interpretació extensiva” vulnera el principi de proporcionalitat.

 

Davant d’aquesta tesi, els fiscals recorden que la “violència” no s’inclou en els pressupost de la sedició. Tot i això, asseguren que en el “procés sediciós” s’han “executat” episodis “violents” i “s’ha perseguit directa o indirectament declarar la independència (almenys va ser declarada formalment)”. Dues circumstàncies que doten d’una “especial gravetat al fet de la sedició+ en tant que l’injust realitzat desborda amb escreix el contingut antijurídic de la norma i el bé jurídic que aquesta protegeix”. “Sembla evident”, conclouen els fiscals, “que més enllà de l’afectació de l’ordre públic, els fets esdevinguts van generar també un cert risc per l’ordre constitucional”.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa