El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fiscalia oblida que la BRIMO va protegir institucions espanyoles per ordre de De Los Cobos
  • CA

La Brigada Mòbil dels Mossos. Una unitat especialitzada en ordre públic que el ministeri fiscal utilitza com arma llancívola contra la prefectura dels Mossos en el judici contra a l’Audiència Nacional. Ja des de l’instrucció de la causa a l’Audiència Nacional i posteriorment al Tribunal Suprem, el ministeri públic sentencia contínuament que va estar “infrautilitzada”. De fet, a la vista contra els presos polítics l’equip del Fiscal Javier Zaragoza va acusar de dedicar-los a “otros menesteres”. El fiscals Miguel Ángel Carballo i Pedro Rubira branden contínuament que no es va veure els Brimos repartint com ho van fer els GRS de la Guàrdia Civil o les UIP del Cos Nacional de Policia durant el Primer d’Octubre.

Però els comandaments que de moment han passat per l’estrada tant del Suprem com de l’Audiència Nacional ho expliquen clar. Se’ls va encomanar altres activitats de protecció i seguretat tot i que es van incrementar els efectius en un 20%. La Prefectura del Major Josep Lluís Trapero i els comissaris Ferran Lòpez i Joan Carles Molinero van decidir deixar el frec a frec de l’operatiu a Seguretat Ciutadana i a gairebé 900 efectius d’ARRO, les Àrees Regionals de Recursos Operatius, especialitzats en ordre públic. A la BRIMO van preferir destinar-la a funcions de contenció de les manifestacions, del partit del Barça, per vigilància antiterrorista i, cosa que oblida el ministeri públic, per protegir les seus de les institucions espanyoles. Una acció ordenada pel coordinador policial de l’operatiu policial contra l’1-O, el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos. Concretament, el coordinador va demanar més serveis a Lòpez per més seus institucionals que les previstes.  A més de mantenir una reserva d’efectius per si s’embolicava la troca en alguna concentració al carrer.

Així ho acrediten sengles documents aportats a la causa. Per una banda, un informe d’actuacions de l’11 de desembre de 2017 que signa l’aleshores cap de la unitat, l’intendent Carles Hernàndez. En segon terme, un informe presentat pel Comissari Lòpez del 23 de març de 2018, on s’especifiquen les actuacions no només de totes les unitats sinó del conjunt de les ABP dels Mossos. A més, Lòpez va emetre un tercer informe comparatiu on es recullen els efectius policials (amb el desglossament de BRIMO i ARRO) de totes les eleccions fins el 21 de desembre de 2017, on s’hi destaca el desplegament fora de sèrie de la BRIMO.

 

Un 25% més

Segons aquest document, al que ha tingut accès El Món, en total es van mobilitzar fins a 302 efectius distribuïts en 46 equips. Tots en diferents torns de treball per garantir la presència dels Brimos a Barcelona entre les vuit del matí del Primer d’Octubre fins 1/4 d’1 del dos d’octubre. Una xifra que suposa més del 25% més que els operatius habituals, que se situa en els 239. De fet, i segons els gràfics aportats només s’igualen els efectius de Brimo als desplegats durant les eleccions del 21 de desembre de 2017, obligades per l’aplicació del 155. 

El document, signat pel cap de l’Àrea, indica que els efectius total de la unitat el Primer d’Octubre eren 475 membres. Durant el setembre i octubre del 2017, arran de l’operatiu Àgora de seguretat que canviava els quadrants per quatre jornades més dues de descans, estaven operatius 299 policies. Un horari implantat durnt sis setmanes que permetia diàriament del 66% del personal davant el 50% que s’hauria disposat amb horari convencional. Un xifra a la que cal restar un 20% d’incidències habituals com baixes, permisos, vacances o indisposicions. Així, normalment un cap de setmana de servei amb un operatiu de màxima seguretat com és l’Àgora hi treballen uns 329 policies de la unitat d’elit antiavalots.

Gràfic elaborat per Mossos sobre l'evolució dels efectius electorals des dels comicis del 2000

Gràfic elaborat per Mossos sobre l’evolució dels efectius electorals des dels comicis del 2000 o es veu l’increment Quico Sallés

Segons l’informe de l’intendent Hernàndez, “pel que fa a la concreta jornada del dia 1 d’octubre, es va reforçar aquest servei amb 6 equips operatius i un equip de comandament”, destinat al partit de futbol que finalment es va celebrar a porta tancada. La decisió de mantenir BRIMO al partit va ser lamentada pel comissari Lòpez en la seva declaració. A més, Hernàndez deixa clar que es va reforçar el dispositiu de el dia 1 d’octubre amb l’equip de comandament de l’cap de l’Àrea, 1 equip de el Grup de Formació, 1 equip de el Grup d’obtenció i Assegurament de la Prova (GOAP) i l’equip tècnic de l’dispositiu acústic (LRAD- 300). Així doncs, a la previsió incial es van afegir un total de 11 equips més. Tot això en un marc d’alerta terrorista 4 sobre 5 i mes i mig després dels atemptats gihadistes del 17 d’agost.

Primera part de l'informe de l'aleshores cap de la Brimo intendent Hernàndez

Primera part de l’informe de l’aleshores cap de la Brimo intendent Hernàndez Quico Sallés

Segona part de l'informe de l'intendent Hernàndez sobre la Brimo l'1-O

informehernadez2

 

 

Vigilàncies ordenades per De los Cobos

Tots aquests efectius es van destinar a funcions molt concretes. Primer de tot, “per donar resposta als incidents d’ordre públic que es poguessin detectar a Barcelona”. Així tenien previst una concentració anarquista a la plaça Orfil·la que es va cobrir des de les vuit del matí fins a dos quarts d’onze del matí. Una cobertura d’una manifestació de signe unionista que es va concentrar a la Plaça Catalunya i que es va desplaçar fins a la Plaça Colom, tornant després pel mateix itinerari fins al punt d’origen. Un servei que es va realitzar des de les 11:00 fins les quatre de la tarda. També van cobrir els actes de l’ANC a la Plaça catalunya previstos des de les 4 de la tarda fins passada mitja nit. Així com el partit del Barça contra Las Palmas i la protecció antiterrorista de l’aeroport del Prat.

Aquesta programació, però va canviar. El Centre de Coordinació Central va enviar noves ordres a les cinc de la tarda a la vista de com estaven els ànims al carrer. Així, el comissari Lòpez remet un mail a De los Cobos on comunica que disposarà la Brimo a la delegació del govern espanyol al carrer Mallorca, a la prefectura del CNP a la Via Laietana, a la comissaria del mateix cos a La Verneda i la Comandància de la Guàrdia Civil a Travessera de Gràcia. Lòpez acompanya el llistat amb un aclariment: “En cas que tingueu una altra petició, o volgueu variar alguna de les que us proposem, et pregaria que m’ho fessis saber”. A les 18:39 De los Cobos va contestar suggerint afegir la comandància de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia i a la comissaria de La Verneda del Cos Nacional de Policia. Els Mossos van complir i van enviar dos equips més a cada seu. De los Cobos, doncs, va acabar ordenant què havia de fer la BRIMO. 

El mail de López a de los Cobos amb el destí de la Brimo

El mail de López a de los Cobos amb el destí de la Brimo Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa