El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fiscalia insisteix a Felip VI en la violència del procés i les armes dels Mossos
  • CA

Dia de llarg a la seu del Tribunal Suprem. Aquest migdia s’ha celebrat la cerimònica d’obertura de l’any judicial. Tot el ferro del poder judicial, amb Felip VI al capdavant, s’ha concentrat a la sala de vistes del Tribunal Suprem. A l’escenari del judici del procés. El ritual anual ha implicat que el Ministeri Fiscal, a través de la Fiscal General de l’Estat, Maria José Segarra, hagi presentat amb tots els honors la Memòria de la Fiscalia 2019, escrita durant el judici oral i que no ha estat esmenada. De fet, continua explicant al rei espanyol que a Catalunya hi va haver una rebel·lió amb violència i el suport d’un cos de 17.000 homes armats, els Mossos. Un acusació que mantè malgrat ha d’admetre en el document que encara s’ha de dictar sentència.

 

 

La memòria dedica tot un apartat al “procès secesionista en Catalunya” que comença tot destacant el “compromís” de la Fiscalia amb la defensa de l’Estat de Dret davant el “desafiament”.  En aquesta línia remarca “l’actuació ferma i rigorosa dels membres del ministeri fiscal destinats a aquest territori”. “La lleialtat amb l’ordre constitucional mereix ser -un cop més- destacada”, subratlla.

 

La Fiscalia insisteix en el “més escrupolós respecte al principi de presumpció d’innocència” en la causa del procés. En aquest marc justifica que es va decidir després d’una “valoració estrictament jurídica sobre el material recopilat en la fase d’instrucció”, obrir un procés per rebel·lió, sedició, malversació de cabals públics i desobediència. “Una simple lectura dels fets imputats posa en relleu l’extraordinària gravetat del que ha passat”, constata la memòria.

 

En aquest sentit, ho descriu com una actuació coordinada de diversos responsables públics en diferents àmbits polítics i socials que, mitjançant una estructura normativa paral·lela, tenia com a objectiu últim la declaració d’independència i la segregació d’una part del territori nacional, al marge de tota legalitat”. “Aquest projecte contemplava la utilització de tots els mitjans necessaris per aconseguir la fi pretesa, fins i tot la violència necessària per doblegar a l’Estat mitjançant la promoció de l’actuació tumultuària de la mobilització ciutadana i l’ús del seu propi cos policial armat, els Mossos d’Esquadra”, conclou la Memòria.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa