El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fiscalia demana al Suprem que confirmi “la idoneïtat” de les euroordres
  • CA

La Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que confirmi “l’absoluta idoneïtat” de mantenir les ordres de detenció contra Carles Puigdemont, Antoni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí. En un escrit fet públic aquest dimecres en resposta als recursos de l’expresident de la Generalitat i dels exconsellers contra la interlocutòria de l’instructor de la causa del procés, Pablo Llarena del 10 de gener que les manté; el ministeri públic argumenta que “el fet que tots ells segueixin, ara com ara, fugits de la justícia espanyola és una circumstància que justifica i fonamenta ‘per se’ la finalitat constitucionalment legítima de la mesura cautelar adoptada“. A més, rebutja plantejar noves qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè aclareixi com interpretar en el seu cas la sentència sobre Oriol Junqueras.

“No es tracta d’interpretar normes comunitàries si no normes espanyoles que són objecte d’aplicació a europarlamentaris espanyols. L’objecte del reenviament prejudicial europeu no pot ser mai una qüestió que faci referència al dret intern”, argumenta sobre la petició de l’expresident de la Generalitat i els exconsellers de preguntar al TJUE.

A més, la Fiscalia remarca que tots ells poden ser detinguts en territori espanyol sense necessitat de demanar un suplicatori al Parlament europeu. “Les ordres de detenció i ingrés a presó són plenament executives en territori nacional“, ja que diu que la immunitat de desplaçament com a eurodiputats no és aplicable en territori espanyol.

“Això és així perquè conforme a dret nacional no es necessita suplicatori per a la seva persecució, de manera que en cap cas poden considerar-se suspeses tals ordres”, remarca. També reitera la “correcció” d’haver plantejat suplicatori pel que fa a la immunitat a la resta de països a la UE. Així doncs, el ministeri públic reclama al Suprem que desestimi els recursos de Puigdemont, Comín, Puig i Ponsatí contra la interlocutòria del 10 de gener que confirma les ordres de detenció nacionals, internacionals i europees.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa