La fiscalia és "conscient" de Marchena però aguanta la rebel·lió de Trapero

El tinent fiscal, Miguel Ángel Carballo, assegura que ara no és el moment processal per canviar les acusacions

Una de les claus del judici a la cúpula d’Interior que s’ha iniciat aquest matí a l’Audiència Nacional és si es manté l’acusació de rebel·lió per part del ministeri fiscal tot i que el Suprem va descartar el delicte en la sentència del procés. De fet, el ministeri públic continua collant per rebel·lió i en demana fins 11 anys de presó pel Major Josep Lluís Trapero, l’exdirector general de la Policia, Pere Soler i per l’exnúmero dos d’Interior, Cèsar Puig.

 

Els dubtes s’han esvaït en la primera intervenció del ministeri públic, concretament, del Tinent Fiscal Miguel Ángel Carballo que ha demorat la decisió. “La Fiscalia és conscient de la sentència dictada pel Tribunal Suprem i en el moment oportú es considerarà la conveniència de canviar la tipificació, però aquest no és el moment processal oportú. No és legalment precedent ", ha assenyalat Carballo en resposta a les qüestions prèvies plantejada per les defenses que reclamaven el canvi d’acusació a rebel·lió.

 

Citant jurisprudència del Tribunal Suprem i el Constitucional, ha recordat que la qualificació provisional s'ha d'adequar als fets delimitats en el processament, però jurídicament la fiscalia pot qualificar-los en el delicte que consideri més oportú. "No estem constrenyits", ha advertit el Fiscal. Ha reconegut que el ministeri públic tindrà en compte els fets provats pel Suprem, que no els contradirà, però creu que en aquest judici ara s'ha de delimitar la participació dels quatre acusats en aquests mateixos fets.

 

Precisament, el fiscal Pedro Rubira ha assegurat que l'objectiu del judici que ara comença és delimitar la responsabilitat dels quatre acusats en determinats fets i delictes, però no és partidari d'ajuntar en una sola macro-causa totes les actuacions dels Mossos el setembre i l'octubre del 2017 en relació al procés sobiranista, ja que això es farà en diversos jutjats catalans. "No jutgem el cos dels Mossos d'Esquadra, res més lluny de la realitat, mai ha estat la nostra intenció", ha reafirmat.

 

El fiscal considera que els quatre acusats van incomplir diverses circulars de la fiscalia, interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i resolucions del Tribunal Constitucional. "Això és el que es jutjarà", ha reblat. La fiscalia també tindrà en compte, per exemple, la sentència del Suprem sobre el 9-N, que va condemnar per desobediència Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs.

 

 

Comentaris