El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fiscalia belga demana a Lamela informació sobre l’estat de presons espanyoles
  • CA

La Fiscalia de Brussel·les ha demanat a la jutgessa de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, informació sobre l’estat de les presons espanyoles de cara a la declaració de demà divendres del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre consellers del seu Govern que tambés es troben a Bèlgica abans que se’ls presentés la querella per rebel·lió, sedició i malversació de cabals públics.

 

Els cinc estan citats a les 14:00 hores per comparèixer per primera vegada davant el jutge de la Cambra del Consell (tribunal de primera instància) de Brussel·les, que serà el que decideixi si les ordres europees de detenció (OEDE) dictades per la titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3 han d’executar-se.

Segons han informat fonts jurídiques, la Fiscalia de la capital belga ha reclamat a la magistrada informació tant penitenciària com judicial, que serà remesa avui mateix. Altres fonts consultades han concretat que, entre tota aquesta informació, figuren dades sobre l’estat de les presons espanyoles.

 

Lamela va dictar el passat 3 de novembre ordres europees de detenció contra el president de la Generalitat i els seus quatre consellers després que un dia abans no acudissin a declarar.

A més dels tres delictes que els va imputar segons la querella del Ministeri Públic, va afegir també prevaricació i desobediència per als fugits.

En neerlandès a petició dels acusats

 

Puigdemont i els seus consellers compareixeran demà conjuntament davant el mateix jutge, que instruirà el cas en neerlandès a petició dels acusats, que van triar aquest idioma per a tot el procediment en detriment del francès. El jutge podria prendre una decisió el mateix divendres si considera que compta amb tota la informació necessària per a això, encara que l’escenari més probable apunta al fet que ajorni el seu veredicte fins a estudiar les al·legacions presentades per les parts.

 

Els temps s’allargarien també si alguna de les parts sol·licita més temps per preparar la seva argumentació i el jutge ho autoritza. Una vegada es dicti sentència sobre l’entrega o no dels acusats a les autoritats espanyoles, la Fiscalia de Brussel·les o les defenses dels cinc tindran 24 hores per presentar recurs. Si això passa, el cas es traslladarà al Tribunal d’Apel·lació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa