El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fiscalia s’acarnissa amb els síndics del referèndum
  • CA

Nou judici del procés a la vista. Serà el 4 i 5 de novembre. En aquesta ocasió els acusats pel ministeri públic són els primers integrants de la Sindicatura Electoral que havien de vigilar el referèndum. Tots acadèmics del Dret i que, abans de celebrar-se el referèndum, van renunciar al seu nomenament. La Fiscalia demana pels cinc acusats una pena de dos anys i 9 mesos pels delictes de desobediència (9 mesos) i d’usurpació de funcions (dos anys).

Segons l’escrit de qualificació provisional de la Fiscal Sofia Oró, al que ha tingut accés El Món, el president de la Sindicatura, Jordi Matas; la seva vicepresidenta, Marta Alsina; el secretari Marc Marsal i els vocals Tània Vergè i Josep Pagès, van desobeir el Tribunal Constitucional (TC). Una acusació basada en que només van publicar nomenaments de síndics territorials, procés per nomenar apoderats o model de paperetes a la web ref1oct.org i ref1oct.jovesdemocrates.cat, que no penjaven de cap domini de la Generalitat.  Una incriminació tot i no haver participat del referèndum, haver renunciat al càrrec el 25 de setembre i deixant sense efecte els seus acords.

El Ministeri Públic sostè, tot i que els requeriments del TC només van poder ser notificats a Marta Alsina i a una síndica suplent, que van “mantenir una indestructible? voluntat d’ignorar els acords i els requeriments efectuats pel Tribunal Constitucional”. De fet, la fiscal defineix el comportament dels cinc juristes de “persistent inobservància” de les decisions del TC.

Ara bé, en cap cas la fiscalia acredita que les decisions del Constitucional fossin notificades personalment des de bon principi. Fins i tot, escriu que “constava la difusió i el coneixement públic de les mencionades resolucions del TC, fet al que no eren aliens els encausats”. És a dir, que s’havien de donar per advertits a través de la premsa. En aquest marc, el ministeri fiscal considera que els acusats van actuar amb “coneixement i consciència de la seva arbitrarietat i de la manca de legitimació per actuar”. Una valoració que li serveix per defensar la imaginativa acusació d’usurpació de funcions d’uns síndics que molt abans del referèndum havien plegat. Aquest judici ha indignat al món acadèmic i a entitats internacionals de politòlegs i juristes. 

Capçalera de l'escrit d'acusació de la fiscalia contra els síndics electorals

Capçalera de l’escrit d’acusació de la fiscalia contra els síndics electorals Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa