El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El fiscal del cas Trapero, reconvertit ara en defensor dels Mossos
  • CA

“Que en són d’inescrutables, les seves decisions, i d’inexplorables, els seus camins!”, es pot llegir a la Carta als Romans de Sant Pau. Un idea que també es pot aplicar a la judicatura espanyola, que encara ho pot ser més d’inescrutable o, si més no, sorprenent. Com a prova del cotó, dues coses que, en principi, no haurien de tenir més relació més enllà que compartir la instància jutjadora, l’Audiència Nacional: el judici contra la cúpula d’Interior i el major del Mossos, Josep Lluís Trapero –ara restituït després de l’absolució– i el judici pels atemptats del 17A contra tres suposats integrants de la cèl·lula jihadista.

El nexe entre els dos judicis són dos elements: els Mossos i qui ostenta l’acusació pública contra els tres acusats, el tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, especialista en jihadisme i que té el càrrec de portaveu des que Dolores Delgado va plegar arran precisament dels atemptats del 17A. Curiosament, aquest fiscal és el mateix que va exercir una duríssima acusació contra Trapero, la intendent Teresa Laplana, el director general de la Policia, Pere Soler, i el secretari d’Interior, Cèsar Puig. De fet, la seva acusació era contra tot el cos i la seva actuació policial durant el 20 de setembre i el Primer d’Octubre.

Ara, en quatre jornades que portem del judici pel 17A, sembla que Carballo hagi esdevingut, més que fiscal, advocat del cos de Mossos i defensor de la seva gestió policial dels atemptats, així com de la seva instrucció investigadora. De fet, és Carballo, juntament amb la fiscal Ana Noé, qui intenta tenallar l’advocat de Driss Oukabir, Luis Álvarez Collado, que té una estratègia de defensa basada en desvirtuar la investigació de la policia catalana. En concret, Álvarez vol responsabilitzar els Mossos de trencar la cadena de custòdia del mòbil del seu client i d’agredir-lo en el moment de la seva detenció a Ripoll, la mateixa tarda de l’atemptat.

Carballo, amb la seva tàctica habitual de puntejar el sumari i preguntar de manera desmejada, defensa a capa i espasa la instrucció dels Mossos. En aquest sentit, al sumari ja mostra la col·laboració de la fiscalia amb la investigació, donant suport a totes les peticions de la investigació al jutge instructor Fernando Andreu. Fins i tot, ha comprat del tot la conclusió de la Comissaria General d’Informació dels Mossos, segons la qual tots els acusats formaven part de la cèl·lula. Un fet que sustenta en el fet que Driss Oukabir va facilitar la documentació per llogar les furgonetes que van servir per atemptar a la Rambla i pels contactes que va mantenir amb el seu germà, Moussa, abatut a Cambrils.

L’extravagància és que ara Carballo, mesos després d’acusar a Trapero i just setmanes que fos absolt de l’acusació d’aquest tinent fiscal de rebel·lió, sedició i desobediència per la seva gestió del Primer d’Octubre, ara defensa sense que li tremoli la veu la gestió del mateix major en uns fets que van passar just un més i mig abans del referèndum.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan a novembre 13, 2020 | 22:30
    Joan novembre 13, 2020 | 22:30
    Si més no, curiós... De cop i volta se'ls ha estovat l'agressivitat contra Catalunya; practiquen allò que se'n diu "cants de sirenes". Em pregunto amb quina finalitat!
  2. Icona del comentari de: Jmuc a novembre 14, 2020 | 10:28
    Jmuc novembre 14, 2020 | 10:28
    En Trapero posa els Mossos a disposició de les FSE(Guàrdia Civil i P-N).DE traca i mocado!!.
  3. Icona del comentari de: Nuria a novembre 14, 2020 | 11:11
    Nuria novembre 14, 2020 | 11:11
    Quico! De vereitat ..Ja sé que pot ser una mica difícil d'entendre per Gent abduïda però quan una persona es professional fà això. 1- En el judici per el 1oct el fiscal ha de Fer d'acusació per uns fets que suposadament poden ser causa de infracció. El jutge es el q Ho determina finalment. En aquest cas absolt. 2- judici contra atemptats... Pues el fiscal fa la seva feïna i si els Mossos han Fer bé la seva feïna com a polocia judicial ha de dir-ho. Com si Ho fa bé la Gub ...qui sig
  4. Icona del comentari de: Miquel a novembre 14, 2020 | 17:16
    Miquel novembre 14, 2020 | 17:16
    A España masses polítics funcionaris.. massa despilfarro
  5. Icona del comentari de: Veritas a novembre 15, 2020 | 08:58
    Veritas novembre 15, 2020 | 08:58
    S'adaptem al guanyador. La peimera condició per mantenir-se al poder

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa