El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Fiscal Superior de Catalunya troba “raonable” denegar permisos als presos polítics
  • CA

El Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha sortit en defensa del fiscal que va oposar-se al permís de tres dies sol·licitat per Jordi Sànchez, i que un jutjat de vigilància penitenciària ha acceptat, rebutjant, per tant, la petició del fiscal. “És raonable que el fiscal s’hi hagi oposat”, ha dit en una compareixença al Parlament, on presenta la memòria de la Fiscalia de Catalunya del 2018.

“Comprenc que es tracta de supòsits delicats i que sigui objecte d’atenció per part dels mitjans de comunicació, però el Fiscal ha d’actuar com actuaria amb qualsevol altre intern, i a l’hora de donar permisos o beneficis, ha de tenir en compte la perspectiva d’adaptació a la vida post-delictiva, per a la qual es parteix de dos fets: que admetis que has comès un delicte, i pensar que si tornes a trobar-te en una situació similar, tenir el pronòstic que et comportaràs d’una manera diferent”, ha dit Bañeres, insistint que és rellevant que els presos polítics no admetin que han comès un delicte. A més, ha remarcat que “no és freqüent en penes llargues privatives de llibertat propiciar aquests beneficis en un termini tan curt de compliment de la condemna”.

Jordi Sànchez, amb el polze aixecat, en sortir de Lledoners per gaudir del seu primer permís

Jordi Sànchez, amb el polze aixecat, en sortir de Lledoners per gaudir del seu primer permís

Bañeres també ha explicat que comprèn que a la memòria del 2018 es destaqui que els presos polítics van rebre 2.300 visites institucionals: “És cridaner, 2.300 visites en pocs mesos, potser el fiscal no es va poder resistir a incloure-ho en la memòria. Certament, aquesta circumstància pot alterar el règim de la presó, amb tantes visites, no ho sé, i també pot ser comentari i que circuli entre els funcionaris”, ha dit. També ha negat que la Fiscalia pretengui que els presos polítics renunciïn a la independència per poder tenir permisos: “Senyors, el fiscal no pretén que renunciïn a una ideologia, però és un punt opinable on jo no m’hi he de posar. El fiscal ha de tractar tothom igual, amb independència que siguin persones amb una certa atenció per part de la ciutadania pels motius coneguts per tothom”.

Finalment, ha deixat clar que si els presos polítics no tenen el tercer grau, que és una classificació que ha de fer la Generalitat, és perquè no els correspon: “Si realment complissin amb aquestes dues coses –acceptació del delicte i perspectiva de no reiterar-, tindrien el tercer grau, perquè la llei penitenciària diu que cap pres no pot ser classificat en un grau que no li correspongui”, ha sentenciat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa