El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fernández Vara: “Catalunya és l’única comunitat que no té l’estatut que va voler tenir”
  • CA

El president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha destacat aquest dilluns que Catalunya no compta amb l’estatut d’autonomia que els catalans van voler tenir, per la qual cosa entén que aquesta situació ha de ser “reparada” per la via del “diàleg i la trobada” per contenir les seves “singularitats” pròpies i que siguin reconegudes. Segons ha assenyalat Fernández Vara en una entrevista a la Cadena Ser, a Espanya “hi ha realitats en algunes comunitats autònomes que representen singularitats molt especials“, per la qual cosa aquestes realitats han de formar part dels estatuts de cada regió. I entén que mentre la resta de comunitats tenen l’estatut d’autonomia que “han volgut tenir”, “l’única que no té el que va voler tenir és Catalunya”.

Per això ha proposat “reparar-lo” per la via del “diàleg” i la “trobada”. Fernández Vara sosté que un percentatge “no menyspreable” de persones a Catalunya es van convertir a l’independentisme “sense ser-ho”: “van anar a votar en un referèndum (de l’estatut) i va arribar un tribunal i el va tombar”. Per això, ha afirmat que cal recuperar els catalans que puguin creure en un “projecte col·lectiu” que “no sigui excloent”. “Hi ha una realitat incontestable, i un cop no es discuteixi la unitat d’Espanya ni que la sobirania resideix en el poble espanyol la resta ja es va incorporar a la Constitució del 1978”, ha assenyalat el mandatari extremeny.

 

Al seu judici, quan els pares de la Constitució van incorporar els termes de nacionalitat en la Carta Magna, realment “van voler dir més coses, però no es van atrevir a dir més”, per això, ha defensat aprofundir en aquesta línia. En aquest sentit, ha destacat la declaració de Barcelona, que vol estrényer llaços entre el PSOE i el PSC, i ha recalcat la iniciativa dels socialistes per solucionar el desafiament sobiranista a Catalunya. I preguntat per si aquesta fórmula serà útil per alleujar la pressió independentista, ha destacat les propostes del PSOE: “sabem el que no pot servir, el que pot servir cal explorar-ho, no podem quedar-nos prenent xocolata d’esquena”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa