El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fernández: “Si el PSC vota ‘no’ haurem de parlar amb ells i veure com resolem el problema”
  • CA

 

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, ha evitat aquest dimarts fer cap mena de plantejament sobre quina haurà de ser la resposta dels socialistes espanyols a l’incompliment de la disciplina de grup per part dels diputats del PSC a la investidura de Mariano Rajoy. Fernández ha insistit que el mandat del Comitè Federal és una abstenció en bloc de tot el grup socialista, i si el PSC vota ‘no’ “haurem de parlar amb ells i veure com resolem el problema”. Segons ha apuntat, a ell no li consta que cap membre de la gestora estigui llançant cap tipus d’amenaça punitiva als diputats socialistes catalans. També ha apuntat que la gestora intentarà “persuadir” els diputats del PSOE que han manifestat la seva intenció de trencar la disciplina de vot, tot i que ha evitat –com en el cas del PSC- d’avançar quin càstig poden rebre.

Ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa després de l’entrevista de 50 minuts que ha mantingut amb el rei Felip VI de cara a la investidura, la penúltima abans que el monarca proposi Mariano Rajoy com a candidat. Malgrat que alguns mitjans de comunicació apunten que els diputats socialistes que votaran ‘no’ s’apropen ja a la vintena (els del PSC són 7), Fernández ha afirmat que ara “per descomptat” en aquest moment no es planteja quina mena d’accions adoptarà el PSOE contra ells
 

“El que correspon és intentar persuadir-los perquè no adoptin aquesta decisió i en cap cas estem pensant en quina mena de mesures podríem prendre de caràcter punitiu”. En tot cas ha apuntat que “tot serà molt meditat respecte a aquestes persones”. Encara ha volgut parlar menys d’una possible expulsió dels diputats del PSOE que no acatin la disciplina. “Quan es produeixi es reunirà la comissió gestora i decidirem, però ara no estic pensant en res concret i molt menys que això acabi en expulsions”, ha dit.

Pel que fa al PSC, ha afirmat que la gestora “esperarà” a veure que decideix el Consell Nacional –que ratificarà el ‘no’ a Rajoy- però ja ha demanat als socialistes catalans que “tinguin en compte que van participar en un òrgan democràtic i que hi va haver una decisió”. Segons Fernández, un ‘no’ aprovat al Consell Nacional provocarà un xoc de legitimitats entre els òrgans de direcció del PSC i del PSOE, però ara per ara “no ens estem plantejant que passarà” amb la vista posada, ha dit, a la decisió personal dels diputats del PSC. 
 

En tot cas ha apuntat que si els diputats del PSC no acaten la decisió del Comitè Federal “haurem de parlar amb el PSC i veure com resolem un problema que evidentment es generarà sobre la dependència d’aquesta organització respecte als seus òrgans i els del PSOE”. 

Diu que el PSOE no aprovarà els pressupostos de Rajoy
 

Fernádez ha insistit que els socialistes espanyols només facilitaran la investidura de Mariano Rajoy però el PP “en cap cas pot esperar que li proporcionem estabilitat”. “No ens estem plantejant aprovar els pressupostos al PP. Hi ha altres espais polítics per trobar aquest suport”, ha dit. 
 

Pel que fa als vuit secretaris generals que li van demanar per carta una abstenció ‘mínima’ ha reiterat que el Grup Socialista “respondrà exactament el mandat del Comitè Federal”, perquè a la resolució aprovada “el terme abstenció és suficientment clar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa