El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Felip Vl: “Fora de la llei només hi ha arbitrarietat, imposició i inseguretat”
  • CA

 

Dia gran al Congrés dels Diputats. Les corts generals s’han vestit de gala -ho fan sempre que hi acudeixen els reis d’Espanya- per celebrar els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques, el 15 de juny de 1977. A aquests comicis s’hi han referit llargament la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i el rei d’Espanya Felip Vl, com a símbol de la importància que han tingut les urnes en la història democràtica espanyola.  

Ho han fet davant els primers diputats de les corts constituents, entre els quals Miquel Roca i Junyent, que han rebut el reconeixement de les institucions de l’Estat. Pastor ha assegurat que “gràcies a la participació del poble espanyol, la democràcia es va construir democràticament” afirmant que, la democràcia, ha estat “el més important dels nostres èxits col·lectius” per part “d’un poble espanyol que va cridar llibertat”. El rei d’Espanya ha recordat les paraules que va recitar el seu pare, Joan Carles l, durant l’obertura de la primera legislatura del Congrés, el 22 de juliol del 1977. Sobre el rei emèrit, Ana Pastor ha reblat que “el seu nom sempre estarà lligat al de la democràcia”.

 

Felip Vl, que demà viatjarà fins a Girona, ha advertit que “no es pot trencar la convivència de tots els espanyols” i avisa que “fora de la llei només hi ha arbitrarietat, imposició i inseguretat”. Segons el monarca, “el menyspreu a les lleis és el més horrible i incurable dels defectes” i recorda “dolorosament”, ha dit, que “el respecte a la llei és la base de l’ordre de totes les nacions civilitzades”. Segons Felip Vl, “les eleccions del 15 de juny van mostrar els millors valors democràtics dels espanyols” i afirma que “podem sentir-nos orgullosos de tot el que hem fet”. En aquest sentit, el rei espanyol avisa que tot plegat ha estat possible “gràcies al sacrifici de tots els ciutadans” motiu pel qual “tot pertany a tots els espanyols per igual”. El cap de l’Estat reitera que “res pot conduir al trencament de la convivència i menys encara trencar l’esperit fraternal o la convivència dels espanyols”. Felip Vl, no obstant, creu que “el respecte a les lleis no és una amenaça, sinó una defensa” i recorda que durant la transició els espanyols van assumir “la diversitat territorial amb orgull, perquè està a la nostra història i defineix la nostra identitat nacional”.

 

Segons Ana Pastor, el procés de transició va ser “modèlic” comptant amb “elogis internacionals” i opina que “durant aquests 40 anys hem escrit les millors pàgines de la nostra història”. També ha etzibat que “és important fer entendre als més joves que no ha estat fàcil arribar fins aquí”, ja que com ha recordat, va ser necessari “evitar el terrorisme d’ETA que plantejava un projecte totalitari”.

La presidenta de la cambra baixa considera que “cal celebrar que l’aspiració a la reconciliació nacional va trobar una resposta a les urnes” i assegura que la “majoria d’espanyols volien llibertat i democràcia”. Pastor s’ha dirigit als diputats constituents dient-los que “vau ser agitadors de l’esperit democràtic” i els recorda que van ser representants dels ciutadans gràcies a la “voluntat dels espanyols mitjançant el vot”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa