El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Felip VI creu que el “ressentiment” dels seus crítics fa perillar la “convivència”
  • CA

 

El rei Felip VI, en hores baixes pel qüestionament de la monarquia a tot l’Estat i la crisi oberta amb Catalunya, ha enfocat el seu missatge de Nadal d’aquest 2018 a defensar la “convivència” a partir del “respecte” a la Constitució i les lleis apel·lant als “valors” de la Transició. El monarca, tal i com ja va fer recentment en el 40 aniversari de la Carta Magna, ha assenyalat que els “ideals que van unir els espanyols” després de la dictadura franquista “han estat els fonaments de la nostra llibertat i progrés dels darrers 40 anys”. Per Felip VI, que en el darrer missatge de Nadal —i després de les eleccions del 21-D— ja va fer una defensa de la Constitució, aquests principis fonamentals van ser “la reconciliació, la concòrdia, el diàleg, la comprensió, la integració i la solidaritat”.

 

El monarca ha fet el discurs dirigint-se als joves, advertint-los de la necessitat de preservar l’Estat espanyol i els ha intentat fer entendre que “els que van viure la Transició van tenir el valor de treballar junts i units, pensant en el nostre país i el seu futur”. Un projecte que, segons ha subratllat, va ser possible gràcies “a la voluntat de molts espanyols d’entendre’s i dels líders socials i polítics d’arribar a acords tot i estar distanciats per idees i sentiments”. Per Felip VI, a tots els ells “els unia un objectiu molt clar: la democràcia i la llibertat a Espanya; definir unes regles comunes que garantissin la nostra convivència, i ho van aconseguir”.

 

L’exaltació de la Constitució sorgida dels pactes del 78 serveix a Felip VI per advertir que cal refermar aquell projecte. “Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans perquè les regles que són de tots siguin respectades per tots, per assegurar als joves noves dècades de progrés i avenços com els que nosaltres afortunadament hem conegut”, ha remarcat. Per fer-ho possible, Felip VI ha demanat que és fonamental preservar al convivència i el respecte a les “idees i drets dels altres” i ha defensat refermar “les profunds vincles que ens uneixen i que sempre ens han d’unir”.

 

Això, ha avisat el rei, “és incompatible amb el rancor i el ressentiment perquè aquestes actituds formen part de la nostra pitjor història i no hem de permetre que reneixin”. Seguint per aquesta línia, Felip VI ha defensat una convivència “en què la superació dels grans problemes i de les injustícies mai no pot néixer de la divisió, i encara menys de l’enfrontament, sinó de l’acord i de la unió en vista dels desafiaments i les dificultats”.

 

Felip VI conclou el seu missatge afirmant que tots els projectes necessiten “fonaments forts” i assegura que Espanya els té: “concòrdia, pau i comprensió”. La convivència és “sempre fràgil” però apunta que “és el major patrimoni que tenim els espanyols, l’obra més valuosa de la nostra democràcia i el millor llegat que podem deixar a les futures generacions”. En conseqüència, ha insistit, “hem d’evitar que s’erosioni, l’hem de protegir, amb responsabilitat i convicció”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa