El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Felip VI admet que Catalunya és “una preocupació”
  • CA

El rei Felip VI ha apel·lat aquest dimarts a “avançar junts” en la consolidació de l’Estat espanyol que, segons ell, mostra elements de “solidesa” pels quals hi ha motius de sentir-se “orgullosos”. Una afirmació que feia després de reconèixer que Catalunya és “una preocupació” al costat del deteriorament de la confiança en les institucions. Felip VI ha defensat, en el discurs de Nadal d’enguany, la unitat territorial i la Constitució davant dels “desafiaments” als quals s’enfronta Espanya.

Felip VI, que ha començat fent referència als dèficits socials del país i els efectes que ha tingut sobre la ciutadania la crisi econòmica i els canvis tecnològics, ha volgut “posar en valor davant aquesta realitat” els punts forts de l’Estat, “no per una autoestima mal entesa” sinó per no “caure en els extrems, ni en l’autocomplaença ni en una autocrítica destructiva”.

El monarca ha reconegut que “queda molt per fer i millorar” però ha insistit en “tenir consciència clara de les fortaleses, les debilitats i una visió realista i completa de cap a on va el món”. En un moment d’auge de l’extrema dreta a l’Estat, Felip VI ha fet referència a valors com “el desig de concòrdia, el diàleg i el respecte entre les persones d’ideologies molt diferents”. Segons ell, aquests són principis que van fer possible “llençar murs d’intolerància que havien marcat molts episodis de la nostra història”.

Felip VI ha passat per damunt de la investidura pendent, assumpte que ha dit que correspon dirimir al Congrés dels Diputats d’acord amb “l’interès general”, però ha fet referència a la “voluntat d’integrar les diferències dins el respecte a la Constitució que preserva la unitat que ens dóna força”. El monarca doncs tanca amb aquest nou discurs qualsevol possibilitat de donar cabuda a les aspiracions d’independència.

“L’impuls de la solidaritat, la igualtat i la llibertat són els principis vertebradors de la nostra societat”, ha afegit, advertint de la seva “fragilitat” i de la necessitat de “fer tot el possible per enfortir-los”.

El monarca, que ha dit que Espanya té “un gran potencial com a país” si “avancem junts”, ha admès que “els desafiaments no són senzills”, però s’ha mostrat “convençut” que “els superarem”. “Confiem en nosaltres mateixos, en Espanya i mantinguem-nos units en els valors democràtics que compartim per resoldre els nostres problemes, sense divisions ni enfrontaments”, ha demanat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa