El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Feijóo a Rajoy: “Seria un gravíssim error negociar res amb el Govern català”
  • CA

 

El president de la Xunta i líder del PP gallec, Alberto Núñez Feijóo, sosté que, “en els termes actuals” i amb el referèndum de l’1 d’octubre fixat al calendari, seria “un gravíssim error” negociar sota la “amenaça” de declarar “independent una part d’Espanya”. Per això, ha llançat un missatge clar al Govern de Mariano Rajoy: “No ha de negociar res” amb l’actual Executiu català. “En aquest moment, el Govern espanyol, ja sigui del PSOE o del PP, no ha de negociar res amb l’actual Generalitat”, ha sentenciat Feijóo, en una entrevista concedida a Europa Press, nou mesos després de l’arrencada d’un tercer mandat en el qual s’ha consolidat com el ‘baró’ autonòmic amb l’única majoria absoluta d’Espanya i amb el procés sobiranista català en el focus polític.

Des de Galícia i amb el debat del finançament autonòmic sobre la taula, insisteix que Espanya “ja té la suficient experiència com per no negociar res” sota “els termes” que planteja el Govern de Carles Puigdemont i posa com a exemple l’actitud que, en el seu moment, va mantenir l’Executiu socialista enfront del denominat ‘Pla Ibarretxe’. “Crec que cap Govern hauria de negociar, igual que José Luis Rodríguez Zapatero no va negociar amb Ibarretxe perquè retirés el seu pla”, ha asseverat. I és que, encara que es declara “partidari de parlar sempre amb les comunitats”, atès que en presideix una, també considera que hi ha ocasions en les quals cal “plantar-se”.

 

“Purga mai vista en 40 anys de democràcia”

 

No en va, ha advertit que Catalunya està “conculcant la democràcia i la llibertat d’expressió”, a més de fer “una purga” dins del Govern “com mai s’havia vist en els 40 anys de democràcia. Feijóo ha argumentat que a Catalunya es “va contra la democràcia” perquè “no es respecten les lleis” i s’atempta contra la llibertat d’expressió perquè “un conseller que ha dubtat, no qüestionat, sinó dubtat de la viabilitat d’un referèndum il·legal, ha estat cessat”, en referència a la destitució del conseller d’empresa Jordi Baiget.

“I, posteriorment, s’ha fet una purga d’altres membres del Govern incloent a algú estratègic com és el del director dels Mossos d’Esquadra posant al capdavant d’aquests càrrecs a independentistes. Vostè creu que és democràcia?”, s’ha preguntat.

 

“No descartar cap article”

 

Feijóo ha defensat que l’Executiu espanyol està “fent el que ha de fer” i “mostrant clarament que el referèndum no se celebrarà”. Així, ha avalat declarar “nuls o il·legals” tots aquells actes de caràcter “administratiu o polític” susceptibles de “produir efectes en la via” de l’1-O. En tot cas, preguntat sobre si el govern de Rajoy hauria d’aplicar l’article 155 de la Carta Magna i suspendre l’autonomia de Catalunya, ha replicat que “no cal descartar cap article de la Constitució” perquè, si no, “caldria derogar” tal precepte.

 

“Tots els articles de les lleis s’apliquen quan pertoca a l’aplicació del concepte escrit en el mateix”, ha sentenciat, convençut que, si hi ha un fracàs en l”operació diàleg’ amb Catalunya, no és per part de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, sinó per part del Govern català. “Aquest Govern de Catalunya no passarà a la història per representar els interessos dels ciutadans, sinó com un Govern que ha ficat en un gran embolic als catalans i a la resta dels espanyols”, ha proclamat.

 

Finançament autonòmic

 

Encara que Feijóo és taxatiu sobre que el finançament no s’usi per negociar amb Catalunya, el president gallec no vol que es paralitzi aquest debat que -ha subratllat- “no afecta a una, sinó a totes les comunitats”. “Catalunya no s’ha assegut a la taula. Imagini’s el que vol negociar. Nosaltres, si som cridats la taula de negociació, hi anirem”, ha avançat, a l’espera que, “en les properes setmanes”, es faci públic l’informe del comitè d’experts que treballa en una proposta per a la reforma del sistema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa