El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fachin: “Podem no donarà l’esquena al referèndum, però no es compleixen les garanties”
  • CA

 

 

El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha assegurat que la formació que lidera “no girarà l’esquena” al referèndum “independentment” del govern que el convoqui. Tot i això, ha alertat que amb la “poca informació” donada aquest divendres “no es compleixen” els requisits perquè la consulta tingui plenes garanties, sigui vinculant i compti amb reconeixement internacional, com ells reclamen. En una atenció als mitjans de comunicació, Fachin ha afegit que, en tot cas, Podem “no mirarà cap a un altre costat” i ha puntualitzat que el caràcter de la consulta el donarà la participació. Les declaracions de Fachin arriben poc abans de conèixer els resultats del debat intern per fixar posicionament que està fent la formació, els primers resultats del qual es coneixeran la propera setmana.

Fachin ha iniciat la seva intervenció reafirmant-se en la necessitat de celebrar un referèndum amb “plenes garanties, vinculant i reconeixement internacional”. En aquest sentit, ha dit que amb l’anunci de la data i la pregunta fet aquest divendres “difícilment” es podria considerar així. Després de l’anunci de la data i la pregunta ha dit que el que s’obre és un escenari “complex” on la idea d’un referèndum unilateral “no existeix” i ha reiterat que aquest no és el seu full de ruta. Tot i això, ha dit que Podem sempre ha entès la mobilització com a principal motor de canvi social i polític i que és per això que “mai estarà en contra de cap procés democràtic que passi per posar les urnes a Catalunya”. Per això, ha assegurat que davant el “clam popular” de la ciutadania catalana per votar i decidir el seu futur polític, Podem “no mirarà cap a un altre costat” i ha reiterat que la mobilització de la gent és “un punt fort al voltant del qual les forces democràtiques hi hem d’estar al costat”. 

Ha demanat també ser “clar i contundent” en la defensa d’aquesta realitat social si arriba “repressió” per part de l’Estat i ha qualificat de “tragèdia” que el govern espanyol sigui “incapaç” de donar una resposta per a Catalunya i d’entendre el caràcter plurinacional de l’Estat espanyol. Més enllà d’aquest suport a la participació en un referèndum, Fachin ha recordat que la formació està duent a terme un debat intern sobre el seu posicionament concret i a través del qual s’estan analitzant els diferents escenaris. Ha explicat que l’anunci de la data i la pregunta incorpora “nous elements” a aquest debat i ha concretat que a mitjans de la propera setmana es donaran els primers resultats preliminars. 

 

El caràcter vinculant el donarà la gent
 

En ser preguntat sobre el fet que el Govern ha dit que aplicarà el resultat que surti de la consulta, Fachin ha defensat que la capacitat vinculant del referèndum “vindrà donada per la participació de la gent” i ha valorat que si aquesta és de milions de persones “políticament és vinculant”. Així, ha acusat el Govern de cometre el “mateix error” que ja ha comès anteriors vegades de dir que la independència “es pot fer realitat d’un dia per l’altre per art de màgia”. Per últim, ha considerat que la pregunta per al referèndum també hauria de ser el resultat d’un debat “més profund i que impliqui a tota la ciutadania”. Fachin ha valorat que si el referèndum es fa seguint les garanties que ells demanen “hi haurà més propostes i més capacitat de decidir quina mena de relació han de tenir Catalunya i Espanya”, en referència a l’al·lusió d'”un Estat independent en forma de república” que conté la pregunta anunciada aquest divendres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa