El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ex-patrons de l’UCE demanen empara a la justícia espanyola per tornar al patronat
  • CA

 

 

A dos mesos perquè la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) torni a aplegar a la Catalunya Nord centenars de persones vingudes d’arreu dels territoris de parla catalana entre el 16 i el 23 d’agost a Prada, un exvicepresident segon de la Fundació, el valencià Josep Guia, ha demanat empara al a justícia espanyola presentant una denúncia a la fiscalia contra els màxims responsables de la Fundació Universitat Catalana d’Estiu, per presumptes delictes de falsedat i prevaricació, en considerar que van intentar controlar el patronat perquè no hi hagués cap veu crítica, d’abús d’autoritat, d’exercici il·legítim del poder i d’usurpació il·legal de funcions.

 

 

La denúncia de Josep Guia es refereix a uns fets que van passar el desembre de 2016. Aleshores, set membres del patronat van ser apartats “irregularment” dels càrrecs que exercien, el mateix Guia, l’ex-rector Salvador Alegret, Josep Maria López Llaví, Eugeni Giral, Joan Ané, Joan Alegret i Joan Mir. Segons la denúncia, haurien estat apartats il·legítimament del càrrec. La denúncia arriba després d’esperar una resposta del Protectorat de Fundacions de la Generalitat, que va obrir un expedient sobre el cas però que, segons els denunciants, encara no ha resolt.  

El gerent i el president de l’UCE, Joan Maluquer i Joandomènech Ros | G.A

 

 

Els denunciants consideren que la renovació dels càrrecs, que es va fer en una reunió el 29 de desembre del 2016, és irregular i pot ser constitutiva de delicte per part del president de la Fundació, Joandomènec Ros, que també és president de l’IEC. Segons la denúncia, aquests patrons havien de tenir la possibilitat de renovar el seu càrrec entre el maig i el desembre de 2016, però no va ser així, i en una roda de premsa aquest dimecres han apuntat que es van vulnerar els drets i garanties d’imparcialitat, transparència i igualtat de condicions en l’elecció dels càrrecs, perquè segons els estatuts, tenen dret a optar a la reelecció. Els denunciants consideren que la reunió es va fer sense quòrum i es van prendre acords rellevants de forma il·legal. 

 

La Generalitat no veu irregularitats

 

Un extrem que el gerent de l’UCE, Joan Maluquer aclareix a El Món: “La potestat per convocar una reunió del patronat és només del president, que la convoca quan disposa de la documentació necessària, fins al 31 de desembre. En tot cas, quan expira el mandat d’un patró, de quatre anys, deixa de ser-ho a tots els efectes, i per tant, no té per què ser convocat a cap reunió”. I encara més, Maluquer recorda que “el senyor Guia hauria pogut estar reelegit patró si algun membre l’hagués proposat, per exemple, Acció Cultural del País Valencià, però ningú no va proposar Guia”.

 

En declaracions a El Món, el president de la Fundació i president de l’IEC, Joandomènec Ros, respon a l’acusació de manca de pluralitat al patronat assenyalant que “la representació actual de patrons és prou diversa, només cal consultar la llista de patrons, que inclou gent implicada amb l’UCE i gent representativa d’entitats d’arreu dels Països Catalans”. Per altra banda, la Fundació de l’UCE va aportar a la Generalitat la prova per demostrar que els patrons no tenien més interès a seguir, i és que “quan s’acabava el seu mandat, no van demanar en cap cas, tot i estar avisats, no van fer cap gestió per demanar continuar mitjançant una carta, que és el procediment habitual”. Ros afegeix que la Generalitat els va demanar la documentació, “unes 700 pàgines”, i tot just fa uns dies, aquest organisme ha demanat nous documents, que són els contractes del personal de l’UCE durant el 2015 i el 2016.  

 

 

Per altra banda, el gerent de l’UCE, que també és patró de la Fundació des del desembre del 2016, afegeix que “el Patronat de Fundacions de la Generalitat ens va requerir tota la documentació de les reunions del patronat dels darrers dos anys, i el resultat és que la Generalitat ha inscrit els nous patrons. Per tant, és evident que si els ha inscrit és perquè s’ha fet la feina correctament”. Finalment, el gerent de l’UCE recorda que “el delicte de prevaricació el poden cometre els càrrecs públics, però no una entitat privada”.

 

En la denúncia, Guia lamenta “el funcionament anormal i l’abús d’autoritat” per part del president, Joandomènec Ros, i també de Joan Becat i Joan Maluquer, i demana a la justicia espanyola que “es procedeixi penalment contra qui resulti responsable dels fets denunciats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa