El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Europa fixa que el contingut terrorista a internet haurà de retirar-se en una hora
  • CA

 

 

El Parlament Europeu vol obligar les companyies d’internet a retirar el contingut terrorista dels seus servidors en un termini màxim d’una hora després de rebre una ordre de les autoritats. Amb 308 vots a favor, 204 en contra i 70 abstencions, el ple ha donat suport aquest dimecres a una proposta per impedir que les plataformes d’internet siguin utilitzades per propagar continguts terroristes. Les companyies que de manera sistemàtica i persistent incompleixin la llei podran ser sancionades amb fins al 4% de la facturació global. El nou Parlament sortit de les eleccions europees del maig haurà de negociar amb els ministres la formulació definitiva del text legislatiu.

 

Quan una companyia que allotja contingut pujat pels seus usuaris (com Facebook o YouTube) rebi una ordre de l’autoritat competent, tindrà una hora per retirar el contingut o bloquejar el seu accés des de qualsevol punt de la UE. Tot i això, no estaran obligades a examinar tota la informació que reben o publiquen de manera preventiva, ni tampoc a buscar de manera proactiva elements que revelin una activitat delictiva. Per ajudar a les empreses més petites, els eurodiputats han decidit que, en el cas de la primera ordre de retirada de contingut terrorista, les autoritats hauran de contactar amb la companyia per oferir-li informació sobre els procediments almenys dotze hores abans d’emetre l’ordre.

 

Si una empresa ha estat objecte d’un nombre substancial d’ordres de retirada, les autoritats poden demanar-li que apliqui algunes mesures específiques addicionals (com informar regularment, o incrementar el seu personal). Tot i això, els eurodiputats han estat d’acord en no imposar l’obligació de vigilar tot el contingut pujat a la plataforma, ni l’ús de filtres automàtics.

 

Què es considera contingut terrorista

 

La normativa persegueix qualsevol material -text, imatge, so o vídeo- que inciti o indueixi a cometre, o contribuir a cometre, delictes terroristes, o a participar en les activitats d’un grup terrorista, inclòs el subministrament d’informació, recursos materials o finançament. També queda cobert el contingut que inclogui instruccions sobre la fabricació o l’ús d’explosius, armes de foc o altres armes o substàncies nocives amb fins terroristes.

 

El contingut publicat amb finalitats educatives, periodístiques o d’investigació haurà d’estar protegit, recalca el Parlament Europeu. Els eurodiputats també deixen clar que l’expressió d’opinions controvertides o polèmiques sobre qüestions polítiques delicades no podrà considerar-se contingut terrorista.

 

Daniel Dalton (ECR, Regne Unit) ponent parlamentari del text, ha assenyalat: “Hi ha un problema evident amb el material terrorista que circula sense control per internet. Aquesta propaganda pot vincular-se a atacs terroristes concrets i les autoritats nacionals han d’actuar amb determinació. Qualsevol nova legislació ha de ser efectiva i proporcionada si volem salvaguardar la llibertat d’expressió. No podem acabar amb una vigilància general de tot el contingut”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa