El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Eurodiputats insten l’Eurocambra a “protegir els drets polítics” de Junqueras, Puigdemont i Comín
  • CA

Setanta-sis eurodiputats sortint i electes a les darreres eleccions europees exigeixen a la mesa de l’Eurocambra que “reconegui i respecti els drets polítics” d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín i que garanteixi que puguin “exercir el seu càrrec” lliurement. Coincidint amb el dia que la Junta Electoral Central ha convocat els escollits als comicis del 26-M, aquests polítics de diverses formacions han denunciat en una carta dirigida a l’òrgan format pel president i els vicepresidents del Parlament Europeu que les autoritats espanyoles han “impedit” als electes d’ERC i JxCat assumir el seu mandat com a eurodiputats electes. És per això que exigeixen que la mesa que demani a la JEC i a les autoritats judicials espanyoles que “respectin els resultats de les eleccions europees”.

“Els actes de les autoritats espanyoles atempten contra els drets polítics dels eurodiputats escollits Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Toni Comín i més de dos milions de ciutadans europeus que van votar per ells”, denuncien. Per aquesta setantena llarga d’eurodiputats, l’actitud de l’estat espanyol cap a aquests polítics constitueix “una violació inacceptable” de les normes de la cambra i dels tractats de la Unió Europea. “És una clara violació dels seus drets polítics i un menyspreu”, afirma la carta.

Per als signants hi ha “una intenció clara” per part de les autoritats espanyoles “d’impedir que els eurodiputats afectats tinguin tots els drets i llibertats” com a membres del Parlament Europeu. A més, també consideren que les decisions de les autoritats espanyoles pretenen “impedir qualsevol debat al Parlament Europeu que pugui posar en qüestió el judici als líders socials i polítics catalans”. La mesa de la cambra es reuneix aquesta tarda a Brussel·les i almenys quatre vicepresidents de la cambra esperen que el president de la institució, Antonio Tajani, doni explicacions sobre per què es va vetar l’entrada a Puigdemont i Comín com a eurodiputats electes a principis d’aquest mes de juny. 

Entre els signants hi ha eurodiputats de cinc grups parlamentaris: Socialistes i Demòcrates, Renaixença, Conservadors i Reformistes Europeus, Verds/ALE, GUE/NGL i Identitat i Democràcia. Per exemple, han firmat eurodiputats d’Escòcia (Alyn Smith), Irlanda (Liadh Ní Riada), Finlàndia (Anneli Jäätteenmäki), Itàlia (Enrico Gasbarra, Barbara Spinelli) i França (Karima Delli, José Bové, Michèle Rivasi). Entre els polítics de l’Estat que hi han donat suport hi ha Ramon Tremosa (PDeCat), Josep-Maria Terricabras (ERC), Jordi Solé (ERC), María Dolores Sánchez Caldentey (Podemos), Izaskun Bilbao (PNB) i Pernando Barrena (EH-Bildu). La JEC ha declarat vacants els escons al Parlament Europeu d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. La llei electoral espanyola preveu un termini de cinc dies des de la seva proclamació fins que acatin la Constitució davant la JEC. Un cop transcorregut aquest termini, l’organisme declara vacants aquests escons (article 224.2 LOREG). Això és el que ha passat aquest dilluns al Congrés, ja que cap dels tres electes ha estat presencialment a l’acte d’acatament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa