El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els eurodiputats espanyols ja no hauran de jurar la Constitució
  • CA

La Junta Electoral Central espanyola va prendre una decisió il·legítima en imposar al líder d’ERC, Oriol Junqueras, jurar o prometre la constitució en persona com a requisit per obtenir les credencials d’eurodiputat, sabent que depenia d’un permís penitenciari. Aquesta és una conclusió “que si bé no queda recollida explícitament en la sentència del TJUE, és molt clara perquè es deriva de la conseqüència directa que hom és eurodiputat des del moment en què és escollit a les urnes”, analitza l’advocat Jaume Alonso Cuevillas.

Una tesi que confirma en declaracions a El Món l’exlletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urías: “No hi ha cap dubte, a partir d’ara, cap eurodiputat espanyol estarà obligat a jurar o prometre la constitució, ni de forma presencial ni virtual. És un requisit addicional que la justícia europea rebutja de ple”. Dit d’una altra manera, afegeix Urías, “Puigdemont i Comin poden prendre possessió del seu escó sense haver de fer aquest tràmit, i per tant, sense haver de presentar-se a Madrid”.

De fet, la sentència del TJUE reforça, amb el cas Junqueras, els arguments dels dos eurodiputats de JxCAT, que encara no han pogut recollir les seves credencials perquè el Parlament europeu els va barrar el pas fent cas d’una ordre de la JEC, que tot i haver-los proclamat diputats al BOE, després va fer marxa enrere amb l’argument que no havien anat a Madrid a jurar o prometre la Constitució. “És un cop duríssim al Parlament europeu, a Marchena i a la JEC”, conclou Urías.

Aquest catedràtic de la Universitat de Sevilla ja va avançar a El Món que aquest requisit addicional no s’ajustava al dret: “No hi ha cap llei espanyola que obligui a jurar o prometre de forma presencial la Constitució espanyola per prendre possessió d’un escó aconseguit a les urnes. Només la Loreg –llei orgànica del règim electoral general– estableix que cal jurar-la o prometre-la, però en cap cas no especifica de quina forma”, argumenta Urías, que remarca que la JEC “ha creat jurisprudència i ha fet una interpretació al meu entendre il·legítima d’aquesta obligació”. 

Segons aquest constitucionalista, si bé la Junta Electoral Central té competències per interpretar la llei, “en el cas d’Oriol  Junqueras ha fet una interpretació volgudament restrictiva, imposant un condicionant desproporcionat, que és jurar-la en persona bo i sabent que es trobava en presó preventiva i que depenia d’un permís penitenciari”. A més de “ser il·legítima amb el dret espanyol a la mà”, Urías també avisa que “vulnera la legislació europea, com ha expressat l’Advocat General i ara el TJUE”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa