L'Eurocambra rebutja debatre la inclusió dels CDR al llistat de grups terroristes

VOX va demanar a la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interns (LIBE) que es votés que els CDR formessin part de la llista d’associacions i grups terroristes

La Comissió de Llibertats i Drets Civils del Parlament Europeu ha votat aquest matí a la seva seu a Estrasburg en contra de que el Comitès per a la Defensa de la República (CDR) siguin considerats com a grups terroristes. Es tracta d’una iniciativa del partit d’extrema dreta VOX, que compta amb representació al Parlament Europeu, i que havia demanat que es debatés aquesta qüestió ja plantejada al plenari. Per 62 vots en contra i 53 a favor, la Comissió LIBE no ha accedit a debatre aquest tema, confirmant la decisió presa pels seus coordinadors.

Els eurodiputats de VOX van demanar a la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interns (LIBE) que es votés a nivell de la comissió la petició de que els grups CDR formessin part de la llista d’associacions i grups terroristes enregistrats per la Unió Europea. Els coordinadors, però, ja van rebutjar prèviament debatre aquesta qüestió.

Malgrat tort, l’eurodiputat socialista Fernando López Aguilar, president de la Comissió LIBE al Parlament Europeu, va accedir ahir a aquesta petició de VOX, traslladant el vot per a aquest matí. L'eurodiputada d’Esquerra Republicana de Catalunya, Diana Riba, ha fet pública la seva disconformitat i ha demanat la paraula abans de la votació. El punt a debatre a LIBE tractava sobre “la inclusió dels Comitès de Defensa de la República a la regió de Catalunya (Espanya) com a grup terrorista”.

 Aquesta qüestió ja va ser objecte d’una pregunta parlamentària per part de l’eurodiputat ultra-dretà Jorge Buxadé, de VOX. En aquesta pregunta, on demanava resposta per escrit, Buxadé exposava: "El passat 23 de setembre de 2019, nou membres dels Comitès de Defensa de la República, concretament de l'Equip de Resposta Tècnica, han estat detinguts a Catalunya, regió autònoma d'Espanya, per planejar atemptats a perpetrar en territori espanyol en el segon aniversari de l'intent de cop d'estat a Espanya de l'1 d'octubre de 2017, així com en el dia en què es doni a conèixer la sentència que dicti el Tribunal Suprem respecte dels acusats en el mateix. En aquesta actuació policial se'ls ha confiscat, entre altres coses, material per a la fabricació d'explosius, i plànols de cases caserna de la Guàrdia Civil i altres entitats oficials; tot això acordat a instàncies de l'òrgan jurisdiccional competent”.

 

Buxadé interpel·lava a continuació si, “al reunir els requisits de la Posició Comuna de Consell 2001/931 / PESC, es va a procedir a la seva inclusió com a grup terrorista europeu perquè se'ls apliquin els articles 2, 3 i 4 de l'esmentada Posició Comuna?”. I preguntava també si havia “demanat el Regne d'Espanya l'ampliació de la llista en vigor (Decisió (PESC) 2019/1341)”. La resposta del Parlament, remesa per escrit fa una setmana, va ser que “el Consell no ha tractat aquest assumpte”.

 

Comentaris