Estrasburg admet un recurs contra la condemna dels 'indignats' pel 'setge' al Parlament

La defensa de dos dels condemnats han impugnat davant del TEDH la pena de 3 anys de presó imposada pel Suprem després que l'Audiència Nacional els absolgués

 

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha admès a tràmit la demanda que van presentar dos dels condemnats pel setge al Parlament el 2011 contra la sentència del Tribunal Suprem (TS) que els va imposar tres anys de presó. El Tribunal d'Estrasburg ha acceptat examinar la demanda després que el Tribunal Constitucional (TC) rebutgés admetre a tràmit el recurs d'empara que van presentar la defensa dels 'indignats' contra la sentència del Suprem.

 

Segons han confirmat a l'ACN fonts properes al cas, en la seva demanda, les defenses dels 'indignats' al·leguen que la sentència del Suprem, que va revocar l'absolució prèvia per part de l'Audiència Nacional espanyola, vulnera la jurisprudència espanyola, que estableix que no es pot condemnar en apel·lació sense proves noves i sense donar audiència als afectats.

El Tribunal Suprem va revocar l'any passat l'absolució dels 'indignats' jutjats per l'Audiència Nacional per les protestes que el juny de 2011 van bloquejar el Parlament i va imposar una pena de tres anys de presó a vuit d'ells per un delicte contra les altes institucions de l'Estat.

Els magistrats de l'alt tribunal van argumentar en la seva sentència que l'exercici de la llibertat d'expressió i el dret de reunió no poden neutralitzar altres drets i, en concret, el de participació política a través dels representants legítims.

Per dictar la seva sentència condemnatòria, el Suprem va convocar a les parts a una vista en què les defenses van exposar els seus arguments, però els acusats no van tenir ocasió de ser escoltats directament pel tribunal.

 

Comentaris