El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’estrambòtic unionista a l’encalç d’independentistes a Suïssa, la Meridiana i Perpinyà
  • CA

S’acosta el 29 de febrer, la data escollida per celebrar l’acte del Consell per la República a Perpinyà. Diversos interrogants pesen sobre la trobada, que té encara alguns caps per lligar. Premsa espanyola anti-Puigdemont segueix d’a prop el desenvolupament de la història i entre els personatges que treuen el cap en aquestes informacions hi ha algunes cares conegudes de l’activisme unionista a peu de carrer.

Aquest és el cas de l’activista suïs François Meylan, un anti-independentista acèrrim i estrambòtic que tant apareix perseguint independentistes a Suïssa com al tall de l’Avinguda Meridiana. Ara, segons el digital El Confidencial, a Meylan se’l vincula a un moviment “civil” de caire “constitucionalista” que està intentat advertir les autoritats franceses dels perills que suposaria permetre una reunió independentista a Perpinyà.

Meylan el 12 de gener a Estrasburg, quan Puigdemont va anar al Parlament Europeu (Quico Sallés)

Meylan el 12 de gener a Estrasburg, quan Puigdemont va anar al Parlament Europeu (Quico Sallés)

Meylan està al capdavant d’una entitat creada el 2018 amb seu a Suïssa que porta per nom Catalunya Peuple d’Espagne. Segons la web de l’entitat, el seu president és d’ascendència espanyola i va estar casat 20 anys amb una catalana amb qui va tenir dos fills. Segons un article d’El Mundo publicat fa poc més d’un any, Meylan fa 13 anys que es va separar de la dona, però malgrat tot manté el seu interès per la qüestió catalana.

Militar i membre dels serveis d’intel·ligència

La web de l’entitat que presideix Meylan el presenta com a director d’una empresa d’assessoria financera i explica que va ser policia (entre 1986 i 2001) i membre dels serveis d’intel·ligència militar i d’infanteria d’aviació de les forces armades suïsses. Apunta també que actualment està a la reserva de l’exèrcit i que ha escrit dos llibres sobre terrorisme internacional.

En l’article publicat a ‘El Mundo’, Meylan declarava que a la seva entitat hi militen fins i tot un policia nacional i un mosso. Fa un any explicava que la va fundar amb l’objectiu de “restaurar la veritat històrica i lluitar contra la falsa propaganda dels separatistes, que per a mi són una organització criminal”. A les pàgines del diari madrileny, Meylan assegurava que tenia ben estudiats el crim organitzat i la “perversió narcisista” i opinava que a Catalunya hi havia detectat “els senyals d’un cas de perversió narcisista col·lectiva”.

Un any després, Meylan continua enderiat amb la persecució d’independentistes, un fet que queda ben palès, per exemple, amb tots els vídeos publicats en un canal de Youtube, on hi ha declaracions seves enregistrades des del tall de l’avinguda Meridiana. En el darrer hi denuncia que a Suïssa no ha de permetre que els independentistes s’organitzin i construeixin “complicitats” perquè “al cap i a la fi és una organització criminal”.

Aquest activista apareix aquest dilluns al digital ‘El Confidencial’ com el representant d’un moviment civil que lluita perquè les autoritats franceses obrin els ulls i impedeixin l’acte del Consell per la República. Meylan hi explica que “des de fa diversos mesos, el nostre grup de França ha estat enviant informes escrits i imatges a diverses autoritats franceses”. Segons el diari, l’entitat té una delegació a Perpinyà. “Des de la Prefectura de Policia fins al president Macron, passant per diversos funcionaris electes i diversos serveis administratius”, tots han estat advertits per l’activista, que denuncia que la feina que fa l’hauria d’estar fent España Global, però que l’acord del nou govern espanyol amb ERC ho està impedint.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa