El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Esteban (PNB): “La lletra amb sang no entra, això ja ho va intentar Franco”
  • CA

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha advertit aquest dissabte que la “mera imposició o l’apel·lació a la llei” només porta a “l’enconament del problema i a la inestabilitat institucional”, i ha insistit que la via és “el diàleg i l’acord des del reconeixement de la pluralitat” que desemboqui de manera pactada en un acord que modifiqui l’ordenament jurídic i sigui ratificat pels ciutadans. “Si es vol normalitzar la situació cal reconèixer que existeixen diferents sentiments de pertinença nacional. La lletra amb sang no entra, això ja ho va intentar Franco”, ha argumentat Esteban, que ha demanat a Pedro Sánchez la valentia suficient per “avançar per portes que encara no s’han explorat”. També ha carregat contra les decisions de la Junta Electoral Central i ha augurat que el Parlament Europeu rebutjarà els suplicatoris.

Esteban ha defensat l’abandonament de la judicialització, “que només ha portat dificultats per trobar solucions polítiques”. Ha lamentat l’ús “obscè” que s’ha fet de la justícia en la lluita partidista. Al seu parer, “els tribunals no poden seguir sent excusa per no fer política”. Especialment dur ha estat amb la JEC, que “fa interpretacions de la llei que enviarien a setembre qualsevol estudiant de dret”. En aquest sentit, ha indicat que els tribunals europeus “no surten de la seva sorpresa” i ha augurat que el Parlament Europeu denegarà els suplicatoris. “Si alguna cosa s’està visualitzat és que Espanya és menys europea del que deia ser”, ha assenyalat.

El diputat del PNB ha demanat al nou govern de coalició esperit d’equip, tot i reconèixer les dificultats de la nova fórmula, i ha criticat la dreta per donar la impressió que “la seva idea d’estat és l’única vàlida”, criticant qualsevol cosa que s’acordi amb catalans o bascos. “Han convertit Espanya en una idea reduïda a quilòmetres quadrats, on l’important és el manteniment de les fronteres”, ha continuat. En aquest sentit, ha subratllat que si no volien un acord amb nacionalistes, podrien haver intentat un acord amb el PSOE amb una majoria alternativa.

En el torn de rèplica, el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que han acordat amb Pablo Iglesias tenir un “funcionament d’equip” en el nou govern, i ha coincidit que cal abandonar la via judicial, que “no representa res més que el fracàs de la política”. “Això crec que ho hem d’esmenar. El govern posarà tot damunt de la taula per tornar a la política una crisi que és política”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa