El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC prepara un full de ruta per amnistiar els presos polítics
  • CA

Esquerra Republicana abandona de manera oficial la unilateralitat i defensa la celebració d’un nou referèndum, en aquest cas, pactat amb l’Estat Espanyol. L’exconseller de Justícia, Carles Mundó, ho ha assegurat aquest dilluns en un acte de campanya a l’antiga presó Model, on ha presentat la voluntat del partit republicà per aconseguir l’amnistia dels presos polítics. L’exconseller també ha avisat que la celebració d’un referèndum pactat és “inevitable” ja que “ho reclama el 80% de la ciutadania”. Per una altra banda, la proposta de l’amnistia posarà “davant el mirall a tothom”, en paraules de l’exconseller. “És important plantejar aquesta via de sortida per a què l’Estat Espanyol decideixi, d’una vegada per totes, continuar amb la repressió o dirigir-se cap a la solució”, ha afegit. Segons els republicans, la proposta d’amnistia pot esdevenir un punt de partida per posar fi al “conflicte català”. 

“Esquerra mai deixarà de tenir la bandera del diàleg, ja que el conflicte català és resol de manera política”, ha etzibat Mundó. Els republicans defensen que la seva proposta d’amnistia reuneix els requisits essencials per ser considerada una solució viable al ser “una resposta política” i, alhora, “una eina jurídica”. “És una qüestió de voluntat. Aquesta proposta introduirà el concepte d’aminista per veure la posició de cadascun dels partits”, ha defensat Mundó. El que crida l’atenció de la proposta republicana és la seva naturalesa genèrica. “Volem mesurar el grau d’acollida que aquest plantejament pot arribar a tindre”, ha sentenciat. El partit no ha especificat ni temps ni mètode per dur a terme aquesta proposta per la por a que altres formacions vulguin descartar-la abans de parlar-ne. “La iniciativa es pot prendre des de diversos àmbits”, ha dit l’exconseller.

En relació amb la visita de Felipe VI i la família reial, Rufián l’ha definit com “un acte de campanya” i ha defensat que la ciutadania es manifesti en rebuig a aquesta. “L’únic dubte és de si ell [Felip VI] vota a PP, Ciutandans o de Vox”, ha etzibat. “Si vol fer un acte de campanya que es presenti a les eleccions, aquí ho té una mica complicat per guanyar”, ha afegit. Segons els republicans, la visita ha despertat una “enorme indignació a Catalunya”. “Nosaltres no el reconeixem com a interlocutor”, ha etzibat. Rufián també ha defensat la naturalesa catalanista del PSC i ha assegurat que Iceta, Borrell i Sánchez no estan representant al seu electorat ja que només parlen de diàleg però sense portar-ho a la realitat. “El PSOE està competint amb el PP i Ciutadans”, ha denunciat.

L’Espanya sense altaveus ni micròfons

L’exconseller ha defensat que “més presó i més detinguts són accions allunyades de ser una resposta al que reclama la societat catalana”. Mundó, però, ha assegurat que aquesta voluntat també es troba en part de la ciutadania espanyola que no “té els altaveus i micros” de l’altra part. L’exconseller ha afirmat que l’amnistia és una solució excepcional davant un conflicte excepcional, “un punt de partida per acabar sent un punt de trobada” ha manifestat. Per una altra banda, Rufián ha tornat a dirigir-se a tota la ciutadana “de totes les sensibilitats polítiques”, als quals ha demanat el seu vot per resoldre el “conflicte” polític català que, segons el candidat, només es pot solucionar a les urnes amb una victòria republicana.

El candidat republicà també ha assegurat que cal “tornar a la política” i ha afirmat que el seu partit es mourà sempre per la línea del diàleg. “Els següents poden ser sindicalistes o feministes o periodistes”, ha avista el candidat republicà en relació amb la sentència del judici de l’1-O. “Quan la política entra per la porta del tribunal, la justícia salta per la finestra”, ha afegit Mundó, qui també ha dedicat temps a defensar l’aministia com a “dret internacional”. “Fem aquest plantejament com a punt de partida per reunir a la gran majoria de la societat catalana que reclama diàleg i solucions polítics per posar fi a la repressió”, ha etzibat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa