El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’esperit del 3 d’octubre desborda Barcelona
  • CA

L’independentisme darrerament havia demanat un momentum. Sovint s’havia dit que calia repetir un tres d’octubre, la data de la gran protesta ciutadana per la resposta de l’Estat el referèndum d’independència. Aquell dia de 2017, Catalunya i Barcelona es va omplir de ciutadans indignats per l’actuació de l’Estat.

Dos anys més tard, la mateixa sensació però amb un punt més d’indignació ha tornat a omplir els carrers de Barcelona. 525.000 persones segons el comptador de la Guàrdia Urbana. La sentència del procés ha estat l’enèsim episodi que l’independentisme civil ha interpretat com un atac frontal als seus drets. La capital catalana s’ha omplert a través de 5 marxes que des de Tàrrega, Tarragona, Girona, Ripoll i Berga ha travessat el país en senyal de protesta per la decisió de Manuel Marchena d’empresonar el lideratge polític i institucional de Catalunya.

Ho ha fet amb un esperit festiu, però absolutament reivindicatiu i enmig d’una setmana que els aldarulls al carrer han estat una tònica habitual. La gran manifestació d’aquesta tarda a Barcelona és el colofó a una jornada de vaga general convocada per la Intersindical i l’AIAC que ha estat un veritable èxit. Tot i l’escapçament dels lideratges, les amenaces d’un nou 155, o l’arribada de forces i cossos de seguretat de l’Estat o fins i tot l’amenaça d’un estat de setge no ha arronsat ni de lluny el moviment.  El tres d’octubre torna a ser aquí llevat d’un lideratge polític i institucional clar com el que tenia fa dos anys.

‘Pels drets i les llibertats, vaga general’, ha estat la capçalera principal de la manifestació que tot just ha avançat uns pocs metres simbòlicament. En la part final, els parlaments n’han estat els protagonistes. Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, ha assegurat que s’ha “respost a aquesta sentència dempeus, i no agenollats” i ha reclamat unitat als partits davant l’ofensiva de l’Estat amb la presó.

El parlament del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, a través d’una carta llegida pel vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha estat la que ha animat més l’assistència. La missiva ha acabat amb un clàssic: “El poble unit, mai més serà oprimit”. Una divisa entonada pels manifestants. El líder del sindicat convocant, Carles Sastre, ha defensat la vaga com un instrument d’alliberament social i dels drets socials i nacionals dels catalans. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa