El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espar Ticó: “Els sud-americans es pensen que la seva llengua és superior a la nostra”
  • CA

L’activista cultural, empresari, advocat, polític i un dels fundadors de Convergència, Josep Espar Ticó, ha defensat el catalanisme i la seva tradició de resistència. “Sóc català i me n’orgulleixo”, ha destacat a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada, que li ha lliurat el premi Canigó aquest migdia. Espar Ticó ha subratllat la “pura diversificació històrica, lingüística i cultural” que té  Catalunya per mostrar la dificultat per “molta gent que li costa sentir-se catalana”. “Els sud-americans es pensen que la seva llengua és superior a la nostra”, ha sentenciat.

 

 

Espar Ticó, -també fundador d’Edigsa, el diari Avui o Cavall Fort-, s’ha referit a l’entrevista que li ha fet el diari de Prada, on també hi exposa aquesta tesi. En aquest sentit, considera que “la societat catalana és molt diversificada i hi ha molta gent a qui li costarà sentir-se catalana”. Per això, Espar Ticó demana “temps” per “poder homogeneïtzar catalanísticament tota la nació catalana”. “Els que no volen tenir temps tenen fracàs”, ha afegit. “Els últims anys hem corregut massa malament”, ha retret.

 

Així en el seu discurs d’acceptació del premi, l’activista ha contraposat Portugal i Catalunya com a models d’homogenització cultural. Del primer, n’ha dit que en cap cas els seus habitants “no es discuteixen la seva condició de portuguesos”. “Però a Catalunya, per circumstàncies històriques molt ben expressades per Pierre Vilar, és la pura diversificació històrica, cultural, lingüística, de procedència i agermanar-ho tot, i havent-hi sud-americans que es pensen que la seva llengua és superior a la nostra no és tant fàcil”, ha asseverat.

 

Pujol i el GEN

 

Per altra banda, Espar Ticó  ha recordat que “en el seu moment polític quan Jordi Pujol agafava la paraula tothom quedava espaterrat”. Un record que li ha servit per posar en valor la tasca del GEN, el Grup d’Estudis Nacionalistes, que va renovar el discurs catalanista. De fet, ha indicat que “Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Ramon Tremosa, i, fins i tot, Oriol Junqueras estan enllaçats amb el GEN”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa