El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espanya, l’escó 136 del Parlament
  • CA

Puntualitat britànica. A les 9:00h, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha entrat a l’hemicicle per encarar el tercer debat de política general. Ho ha fet després d’una brevíssima reunió de Govern al seu despatx del Parlament. Arriba al faristol vint-i-quatre hores abans de comparèixer al Suprem –no podrà intervenir- per la vista de l’últim recurs a la inhabilitació de divuit mesos dictada pel TSJC per haver permès una pancarta en defensa de la llibertat d’expressió i la llibertat dels presos polítics al Palau de la Generalitat. Si no hi ha un gir argumental radical en la línia d’actuació de la justícia espanyola contra l’independentisme, aquest dijous el Tribunal Suprem iniciarà el procés per confirmar la sentència del TSJC, i per tant, la segona jornada del debat de política general ja es produirà amb el compte enrere en marxa perquè la inhabilitació es faci oficial –uns deu dies- i Quim Torra deixi de ser president de la Generalitat. Tot plegat, sense que l’independentisme hagi estat capaç, o almenys públicament no se’n té constància, de bastir una estratègia conjunta per donar resposta al nou atac als drets fonamentals dels catalans, que van triar un Parlament que té la potestat d’investir presidents.

[r:1]

I per primera vegada, el president de la Generalitat participa en un debat de política general sense tenir escó propi. El Parlament –només amb l’oposició de JxCAT i la CUP- va retirar-li l’acta de diputat quan el TSJC va acceptar la petició de la JEC –un òrgan purament administratiu- d’inhabilitar-lo. Com ha passat en molts altres plens, o intents de plens d’investidura, l’escó 136 l’ha ocupat Espanya, la justícia espanyola i l’aparell polític de l’Estat. Si bé la intenció inicial del president Torra era fer un debat de política general com si es trobés en un Parlament d’un país normal, al final la realitat ho ha impedit. Impossible fer una intervenció basada només en els eixos de l’acció de Govern i els reptes de futur. Ni la nova normalitat de la Covid-19 ho permet –al ple només hi poden haver una vintena de diputats, la resta en fan un seguiment telemàtic i deleguen el seu vot-, ni els efectes del conflicte polític amb l’Estat ho permeten. Menys encara, quan Torra viatjarà a 600 quilòmetres perquè un tribunal li digui que aquest 136è escó té més pes que els altres 135 escollits a les urnes.

Intervencio? del president Torra al Parlament en el marc del debat de poli?tica general ACN

Davant de la seva més que probable inhabilitació, Torra, en acabar la seva intervenció inicial en el debat –d’una hora i 50 minuts-, ha fet una crida als diputats a reflexionar: “Hi ha partits que creuen que posar una pancarta és motiu per tombar un president i provocar un període d’inestabilitat en tot un país. No ho sé, aquí veurem qui es preocupa realment per les necessitats de la ciutadania i qui avala una maquinària de l’Estat per reprimir”. I ha acabat sentenciant que “demà he d’anar a Madrid perquè hi ha un Estat instal·lat en la venjança que em vol inhabilitar per haver defensat la llibertat d’expressió. Serviré el meu país fins l’últim minut de la meva presidència”. 

La restricció a una vintena de diputats a l’hemicicle ha impedit mesurar el grau d’aplaudiments al discurs del president per part de la CUP i d’ERC, un baròmetre de la tensió entre els socis de govern i el tercer independentista en discòrdia que havia funcionat en altres ocasions. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa