El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espanya denuncia atacs de “Serveis d’Intel·ligència Hostils” relacionats amb el procés
  • CA

Espanya, un Estat d’espies. I, com no, amb referència del procés. Així ho exposa l’informe de “Contraintel·ligència  de l’Informe Anual de Seguretat Nacional 2019”, editat pel Departament de Seguretat Nacional (DSN) que penja directament de la Moncloa. Segons aquest dossier, “s’ha incrementat la presència de Serveis d’Intel·ligència a Espanya”. De fet, avisa dels “Serveis d’Intel·ligència Hostils” que ja haurien començat a actuar “abans de la crisi a Catalunya”. És a dir, ho relaciona amb el procés. També remarca l’intent de robatoris d’informació confidencial i de les activitats subersives destinades a perjudicar la reputació de les altes institucions de l’Estat.

Segons detalla l’informe, en els darrers anys “s’han detectat intents d’aproximació i captació de ciutadans espanyols i estrangers, vinculats a àmbits polítics, religiosos i empresarials o bé relacionats amb institucions de les que Espanya en forma part”. “En concret”, afegeix, “ diversos Serveis d’Intel·ligència han ampliat la seva presència  a Espanya, canvi que ha provocat un notable increment de les seves activitats”. Un fet que ha obligat a l’Estat a “realitzar un important esforç en la detecció i neutralització de les seves activitats”.

Els serveis de contraintel·ligència de l’Estat preocupats amb la imtage de les Forces Armades Quico Sallés

Serveis d’Intel·ligència Hostils

 

Per altra banda, el DSN subratlla que és “especialment rellevant el cas dels anomenats Serveis d’Intel·ligència Hostils, en els seus diferents vessants que haurien començat a incrementar la seva activitat a Espanya amb anterioritat a la crisi de Catalunya”. En aquest sentit, indica que “centra les seves accions en campanyes de desinformació que posen el focus en qüestions de política interna, especialment desenvolupades a l’àmbit cibernètic”. Així mateix  assenyala “l’increment en les activitats realitzades per altres Estats, que tenen com objectiu influir en els processos polítics i socials que es desenvolupen a Europa i també a Espanya”.

 

També ressalta que aquests Serveis d’Intel·ligència Hostils (HOIS, en el seu acrònim anglès) són les seves connexions amb el “crim organitzat” i que “poden negar, en cas de ser detectats, qualsevol vinculació amb activitats dirigides per un tercer Estat”. L’informe alerta, però, que la gran amenaça detectada és “l’accés a la informació d’alt valor continguda a les bases de dades policials i militars” a través de la captació de membres de les forces armades i de les diferents policies. Una tasca que, segons l’informe, s’ha deixat en mans del Centre Nacional d’Intel·ligència per detectar els “intents de reclutament”. Per altra banda, l’Oficina Nacional de Seguretat està esmerçant més esforcos en vigilar la informació classificada.

Part de l’informe de Contraintel·ligència on expliquen l’amenaça dels serveis d’espionatge hostils Quico Sallés

En el mateix paquet, Seguretat Nacional també destaca el “notable increment en operacions relacionades amb subversió dirigides a deteriorar la imayhe que té la ciutadania espanyola sobre les Forces Armades”. En aquesta línia, l’informe anuncia les operacions de “desinformació desplegada per grans plataformes de comunicació on line, xarxes socials i també espais digitals”. De la mateixa manera que s’han detectat “activitats de manipulació informativa” sense que hagin estat campanyes massives.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa