El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Escòcia celebrarà, “amb tota probabilitat”, un segon referèndum abans de 2020
  • CA

 

La líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha apuntat que el segon referèndum per la independència podria ser “amb gairebé tota probabilitat” abans de 2020 perquè els ciutadans puguin tornar a expressar la seva opinió sobre l’estatus del país després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

 

En declaracions al programa ‘Peston on Sunday’, Sturgeon ha atacat la “posició insostenible i inacceptable” que la primera ministra britànica, Theresa May, ha decidit adoptar en les seves negociacions de sortida amb Brussel·les, per a la que, diu Sturgeon, no ha comptat amb l’opinió dels escocesos.

“Per tant, si de veritat Escòcia és un soci igualitari per al Regne Unit i Theresa May va seriosament a l’hora de protegir els interessos del Regne Unit, és hora que actuï i demostri realment que escolta la veu dels escocesos”, ha declarat Sturgeon.

 

Promet un segon referèndum si Escòcia és arrossegat fora del mercat únic

La líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha promès aquest dissabte fer un segon referèndum sobre la independència si es produeix un ‘Brexit’ dur i Escòcia es veu arrossegat fora del mercat únic.

En el seu discurs, Sturgeon ha revelat que el seu Govern presentarà en les pròximes setmanes diverses propostes perquè els escocesos mantinguin la llibertat de béns i serveis a la Unió Europea (UE), fins i tot si el Regne Unit surt del bloc.

 

Així, i en una advertència a la primera ministra britànica, Theresa May, Sturgeon ha recalcat que convocarà un nou referèndum si les autoritats del Regne Unit intenten bloquejar aquest pla.

 

“Proposarem nous poders per mantenir Escòcia al mercat únic fins i tot si el Regne Unit se’n va, però si el Govern ‘tory’ rebutja aquests esforços i insisteix a portar a Escòcia per un camí que danya a la nostra economia, costa tasques, rebaixa la nostra qualitat de vida i danya la nostra reputació (…) no hi haurà dubtes“, ha recalcat.

 

“Escòcia ha de tenir capacitat d’elegir un futur millor”, ha defensat, assegurant que “depèn dels quals advoquen per la independència oferir solucions als problemes que han creat”.

 

Per aquesta raó, ha explicat que “si això ocorre (la convocatòria d’un nou referèndum) no serà perquè no s’hi hagi respectat el de 2014”, sinó perquè les promeses fetes a Escòcia en 2014 s’han trencat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa