El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les escales del Parlament, més nobles que mai
  • CA

Parèntesi en l’enfrontament públic entre JxCAT i ERC després d’una jornada parlamentària que uns i altres han reconegut “trista”. Dilluns, l’independentisme escenificava a l’hemicicle una divisió que fa temps que el clima preelectoral ha accentuat. La gestió del conflicte induït per la resolució de la JEC de retirar l’escó al president Quim Torra va ser la gota que va fer vessar el got. Després que a primera hora del matí el secretari general del Parlament li retirés l’escó i ERC ho acceptés, durant el ple, el president va recriminar als republicans que no defensessin els seus drets. Els diputats republicans no van aplaudir i no es van aixecar del seu escó, i van avisar el president que si pretenia “una desobediència estèril” per conservar el seu escó, posaria en perill les institucions catalanes.

Junqueras, assegut a la sala de la comissió del 155 Jordi Borràs

Però aquest dimarts, els presos polítics han fet enrojolar els diputats independentistes fent una crida a la unitat, la serenitat i la dignitat. Tot plegat, el dia abans que l’executiu de Torra tramiti els pressupostos al Parlament en el marc d’un consell de Govern que pot ser clau per al futur de la legislatura. Qui fou conseller de la Presidència del govern Puigdemont, Jordi Turull, ha estat molt directe demanant a ERC, JxCAT i la CUP que recuperin l’esperit de l’1-O i evitin fotografies com la d’aquest dilluns: “La gent es disgustarà si fallem en allò depèn de nosaltres, que és anar a l’una, estic molt trist a la presó quan veig episodis de desunió com el d’ahir. La gent no fallat mai, no oblidin per què han estat electes”, ha dit durant la seva compareixença. El conseller de l’Interior el 2017, Joaquim Forn, també ha demanat als líders independentistes que no malmetin la victòria d’aquell 1-O: “Una part majoritària de la societat ens demana unitat d’acció, la mateixa unitat que vam sentir l’1-O. Hem arribat molt lluny i no tenim dret a malmetre allò que hem guanyat”, ha sentenciat Forn. 

Raül Romeva a la comissió del 155 (JORDI BORRÀS)

Turull i Forn han estat els més contundents a demanar unitat a l’independentisme, i per tant, a no donar per acabada la legislatura, però la resta de presos polítics tampoc no han fet sang de la divisió i han sostingut l’èxit democràtic i unitari que va suposar l’1-O. Només Dolors Bassa, en una entrevista a la Cadena SER abans de comparèixer a la comissió, ha demanat al president Torra que convoqui eleccions abans de ser inhabilitat. El vicepresident Junqueras no ha fet una referència explícita a la unitat, però sí a la voluntat de no malmetre el patrimoni de l’1-O i d’ampliar el suport a la causa independentista: “Tornarem a fer un referèndum. Volem tornar a exercir aquest dret i ho tornarem a fer. Però hem de posar més vots en el plat de la balança, perquè estem convençuts que tard o d’hora aquestes majories àmplies que volem construir existiran”, ha dit. 

Els presos polítics només han estat només unes hores al Parlament, el qual uns no trepitjaven des del 27 d’octubre del 2017 -Junqueras i Forn-, i altres des del 22 de març, quan Jordi Turull va fer el discurs d’investidura com a candidat a la presidència de la Generalital, però han aconseguit que l’ambient estigui menys enterbolit després d’una jornada que deixar tot un país perplex. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa