El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ernest Maragall: “Sense respecte institucional serà impossible avançar en el diàleg”
  • CA

 

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha comparegut a petició pròpia a la comissió d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament, per informar sobre la reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat de l’1 d’agost de 2018, ja amb el govern del PSOE.

 

Maragall ha admès que la reunió “no va donar els fruits esperats ni va donar resultats concrets”: “No vam poder avançar amb la intensitat que esperàvem en tres qüestions, drets i llibertats, participació democràtica dels catalans en l’exercici de l’autodeterminació, i l’exercici i plena responsabilitat del Govern de Catalunya en les seves funcions i competències”. Segons ha relatat el conseller, la resposta de l’Estat va ser la que marca el manual, de manera que el ministeri de Meritxell Batet no es va sortir del guió previst: “La ministra va parlar de respecte a l’ordenament jurídic com a únic terreny practicable, respecte a la separació de poders i les decisions judicials, i la demanada de neutralitat de les institucions, i una demanda de neutralitat en l’espai públic”.

 

El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, en un moment de la compareixença
El conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, en un moment de la compareixença | ACN

 

Davant d’això, el conseller Maragall va argumentar que s’ha produït un “abús evident de la violència policial i una repressió judicial, que ha condicionat l’acció de la Generalitat amb el 155 i amb decisions judicials que han afectat el Govern i el Parlament”. És en aquest context que el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència va comunicar a la ministra que “no hi haurà normalitat en cap àmbit mentre presos polítics i exiliats”.

 

Maragall ha relatat que la reunió de l’1 d’agost era la primera després de set anys de no celebrar-se, període durant el qual Catalunya ha patit “incompliments reiterats de l’administració espanyola, amb un inequívoc i sistemàtic procés de recentralització, i gairebé un afegit d’acció bel·ligerant i activa en contra de les decisions i accions dels executius successius de la Generalitat”. Tant és així que Maragall ha definit el període  entre el 2011 i el 2018 com un “septenni negre de relacions inexistents o negatives amb Madrid”. Per tot plegat, el conseller ha assegurat que amb el nou govern espanyol “estem tractant de passar del maltractament al respecte, aquesta és la intenció de la Generalitat amb les reunions bilaterals. I quan parlem de respecte vol dir poder mantenir aquesta relació bilateral, i hauria de ser l’escenari habitual de resolució de conflictes i de construcció d’acords”.

 

El conseller ha constatat davant la comissió parlamentària que aquest respecte institucional no es donava tampoc ni davant del Govern ni del Parlament, “ni amb les majories democràtiques expressades a les urnes”. I conclou que “només des del respecte confirmat i verificat podrem avançar en el diàleg polític. Sense respecte institucional serà impossible avançar en el diàleg i la resolució de conflictes”, ha avisat a Madrid.  

 

El conseller d’Exteriors ha dit que aquesta primera reunió de l’agost del 2018 no va servir per posar fil a l’agulla “temes treballats”, perquè era una primera trobada amb la voluntat de plantejar qüestions i començar a identificar coincidències i distàncies per madurar algunes temes.

 

En el torn de rèpliques, la CUP ha lamentat que la Generalitat pretengui mantenir un contacte en comissions bilaterals “mentre hi ha ostatges” i quan s’ha deixat clar que “l’Estat no vol parlar de sobinania del Parlament, sinó que es marca un paradigma de submissió a l’Estat i al TC, que es dedica a anul·lar les lleis de la cambra”, ha denunciat el diputat Carles Riera, que ha deixat clar que tot plegat passa per “un canvi de marc jurídic i polític”. Per contra, la resta de l’oposició ha demanat al conseller Maragall que tingui present que cal “aprofitar” la relació bilateral amb l’Estat. Cs i PP, a més, han denunciat novament que el “Parlament continua tancat”, una reflexió que no té relació amb el motiu de la compareixença del conseller. I des del PP li han recordat que “davant del desafiament separatista d’Artur Mas, efectivament, el govern d’Espanya va deixar de col·laborar amb la Generalitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa