El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC vota a Madrid contra la devolució immediata de l’IVA del 2017 a Catalunya
  • CA

El posicionament del grup d’ERC-Bildu al Senat ha permès que decaigués aquest dimecres una moció presentada pel PP que exigia el retorn immediat de l’IVA del 2017 a les comunitats autònomes, segons ha explicat a ‘El Món’ el senador de JxCAT Josep Lluis Cleries. Els 13 senadors d’ERC han votat en contra de la moció mentre que els dos de Bildu (comparteixen grup) s’han abstingut. Els sis senadors de JxCAT han votat a favor. 

Fonts d’ERC han explicat a ‘El Món’ que el seu vot en contra de la moció s’explica per la voluntat de “no donar-li una victòria política al PP”. Les mateixes fonts apunten que els sembla “una hipocresia i cinisme absoluts que vulguin penjar-se la medalla d’aquest tema quan són uns dels principals culpables de l’asfíxia financera i, quan van governar, van fer totalment el contrari”. ERC anuncia, a banda, que presentarà una moció pròpia reclamant aquesta devolució de l’IVA, que defensen i que per això mateix tenen un recurs contenciós administratiu interposat als tribunals.

La devolució de l’IVA suposaria per Catalunya recuperar 443 milions d’euros, un deute pel qual el Govern manté oberta la via judicial per exigir-ne el pagament. Cleries s’ha mostrat sorprès pel fet que aquest mateix dimecres en el Ple del Parlament el vicepresident català, Pere Aragonès, hagi reclamat la necessitat d’obtenir el retorn d’aquests diners, quan el posicionament d’ERC al Senat ha estat un altre.

Segons Cleries, la posició d’ERC a Madrid hauria estat condicionada per la pressió del PSOE. “ERC ha fet un discurs molt ambigu, atacant el PP, que em sembla bé, i una mica el PSOE, més dolçament, que també entenc per la situació actual i no tinc res a dir, però no ha deixat clar què votaria”, ha explicat Cleries. A l’hora de les votacions, però, s’ha descobert el pastís: “Els 13 d’ERC han votat en contra i els 2 de Bildu s’han abstingut, amb aquests vots s’hagués guanyat la moció”, ha lamentat el senador de JxCAT.

Cleries s’ha mostrat favorable a donar suport a la moció encara que la proposta era del PP perquè hagués contribuït a afegir pressió sobre el govern socialista i forçar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a donar explicacions en un termini determinat. “En  temes fonamentals de Catalunya hauríem d’anar tots a la una i aconseguir els recursos”, ha advertit el senador de JxCAT, lamentant que el joc d’aliances que el PSOE ha de posar en pràctica per obtenir majories acabin, com en aquest cas, sent contraproduents per Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa